Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA avertizează persoanele cu cetățenie americano-ucraineană că vor rămâne blocate în Ucraina pe fondul mobilizării

Bărbații care au împlinit vârsta pentru a fi înrolați în Armată și care au dublă cetățenie, cea ucraineană și a unei alte țări, nu mai pot părăsi teritoriul Ucrainei. Din acest motiv, ambasada Statelor Unite la Kiev a lansat un avertisment destinat persoanelor care au cetățenie americană și ucraineană, relatează Politico.

„În baza legii marțiale din Ucraina, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Anterior, cetățenii cu dublă cetățenie americană și ucraineană din această categorie de vârstă puteau intra și apoi părăsi Ucraina dacă își anulau reședința ucraineană și o înregistrau pe cea americană. Această excepție a fost revocată de la 1 iunie”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Kiev.

Această ”portiță” legislativă a permis anterior bărbaților cu vârsta de recrutare să călătorească în afara Ucrainei, în pofida interdicției de părăsire a teritoriului țării odată cu instituirea legii marțiale. Condiția era să poată dovedi că locuiesc permanent în străinătate.

Cu toate acestea, o lege de mobilizare intrată recent în vigoare nu mai conține această excepție, de la începutul lunii iunie.

În acest context, Ambasada SUA a recomandat persoanelor cu dublă cetățenie care se află în Ucraina ”să se adăpostească și să se supună ordinelor autorităților locale”. Cei care se încadrează în această categorie și nu se află în prezent în Ucraina au fost sfătuiți să nu pătrundă pe teritoriul statului ucrainean, dacă nu doresc să rămână pe termen nelimitat în această țară.

Ucraina nu recunoaște dubla cetățenie

În schimb, Guvernul de la Kiev nu recunoaște dubla cetățenie. Deținătorii de pașapoarte ucrainene sunt obligați în mod normal să renunțe la alte cetățenii, cu toate că aplicarea acestei reguli este limitată, notează sursa citată.

Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina, a explicat că polițiștii de frontieră îi consideră pe ucrainenii cu dublă cetățenie ca pe niște cetățeni care trebuie să-și protejeze țara de invazia rusă.

”De exemplu, la frontieră, am descoperit în repetate rânduri bărbați cu cetățenie ucraineană care, la controlul pașapoartelor, pretindeau că sunt străini”, a declarat Demchenko pentru POLITICO.

În același timp, bărbații ucraineni de vârstă de recrutare, care aveau suficiente dovezi pentru a demonstra că au reședința permanentă în străinătate, au fost anterior autorizați să călătorească în afara Ucrainei, a adăugat Demchenko.

„Cu toate acestea, odată cu schimbarea legislației, și această oportunitate pentru ei este acum limitată”, a spus Demchenko.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE