Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții ucraineni se adaptează la noile vieți în universitățile din Uniunea Europeană

În întreaga Europă, universitățile și guvernele au oferit diferite forme de sprijin, cum ar fi taxe de școlarizare mai mici și pachete de bun venit, pentru studenții ucraineni.

Vlada Yurevych este unul dintre miile de studenți care au părăsit Ucraina din februarie și care acum navighează prin diferite sisteme de educație. Solicită protecție temporară sau dreptul de a rămâne și se pregătește pentru anul universitar, toate acestea în timp ce se confruntă cu suferința războiului de acasă.

7,5% dintre refugiați sunt studenți

Agenția ONU pentru Refugiați estimează că aproximativ 7,5% dintre refugiații din Ucraina se încadrează în categoria de vârstă 17-24 de ani, ceea ce „se bazează pe 4.800 de sondaje de intenție efectuate cu refugiați din Ucraina din întreaga Europă în perioada august-septembrie 2022”, potrivit Euronews.

Universitatea din Finlanda de Est a primit 18 studenți din Ucraina, inclusiv mulți din regiunile Kiev și Harkov, oferind date de începere flexibile și dezvoltând mai multe cursuri în limba engleză.

În Olanda, Maria Chernova, în vârstă de 17 ani, studentă în primul an, plănuia să studieze arhitectura în orașul său natal, Odesa, dar acum este la Universitatea de Științe Aplicate din Breda.

De la familia sa gazdă, este o călătorie cu trenul de două ore și jumătate, dar Maria Chernova spune că va folosi timpul pentru a citi pentru a învăța.

Găsirea unei locuințe mai apropiate a fost dificilă, la fel și gestionarea birocrației legate de viața într-o țară nouă.

"Am fost ajutată de familia mea gazdă și de organizații caritabile, dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi avut sprijin?", se întreabă Maria.

Universitățile au o abordare mai flexibilă

De la sosirea la Universitatea Americană din Bulgaria în aprilie, studentul din anul al doilea Marko Mazepa, în vârstă de 19 ani, a ajutat universitatea cu evenimente pentru studenții și refugiații ucraineni.

După ce și-a început studiile de la distanță din cauza COVID-19 și a problemelor legate de viză, universitatea a fost înțelegătoare atunci când războiul i-a întrerupt studiile din Lviv și a fost de gardă în timpul unei treceri dificile a frontierei.

Multe universități au adoptat o abordare din ce în ce mai flexibilă pentru a-i ajuta pe studenții din Ucraina să facă față complexității asimilării cursurilor de acasă cu noile diplome, a cererilor de viză și de azil și a asigurării cazării.

Având în vedere conflictul prelungit din Ucraina, universitățile și guvernele din întreaga Europă analizează planurile pe termen lung pentru studenții refugiați, de la modul în care vor gestiona absolvirea cursurilor până la costurile de cazare și de școlarizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE