Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO şi Olaf Scholz frânează speranțele Ucrainei de a dispune de sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Jens Stoltenberg şi cancelarul german Olaf Scholz au tăiat elanul Ucrainei de a desfăşura pe teritoriul său sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul este dispus să le furnizeze Poloniei, dar nu şi Kievului, relatează EFE şi DPA.

„Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin.

„Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă”, a declarat Scholz.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică de atacurile ruseşti.

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un "sistem pur defensiv", astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane.

Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE