Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general al ONU denunţă războiul „absurd” din Ucraina, la şase luni de la declanşarea lui

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat miercuri, în faţa Consiliului de Securitate, războiul „absurd” din Ucraina, la exact şase luni de la începerea invaziei militare ruse, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

„Ziua de astăzi marchează o bornă tristă şi tragică. Mii de civili au fost ucişi şi răniţi, printre care sute de copii. Lumea a văzut încălcări grave, comise fără nicio responsabilitate, ale legilor internaţionale privind drepturile omului şi ale dreptului umanitar internaţional”, a declarat Guterres, care a denunţat „consecinţele acestui război absurd, mult în afara Ucrainei”.

El s-a declarat „profund îngrijorat” de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa: „Luminile de avertizare clipesc. Orice nouă escaladare a situaţiei ar putea conduce la autodistrugere”.

Antonio Guterres a cerut trimiterea unei misiuni de experţi la această centrală, sub conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Pe de altă parte, reprezentantul Naţiunilor Unite s-a arătat pesimist în legătură cu o eventuală încheiere a războiului din Ucraina.

„În pofida progreselor în domeniul umanitar, luptele din Ucraina nu arată semne de încheiere - cu noi potenţiale zone de escaladare periculoasă care apar”, a mai spus Antonio Guterres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE