Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scurgere de informații în programul „Casa Verde”. Ministerul Mediului a trimis Corpul de Control la AFM

Ministrul Mediului a trimis Corpul de Control la Administrația Fondului de Mediu, după ce a primit mai multe sesizări privind o scurgere de informații în cadrul programului Casa Verde.

Deși AFM nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați care pot monta panouri fotovoltaice, persoane din mai multe județe ar fi fost contactate de reprezentații mai multor firme care și-au oferit serviciile.

"Având în vedere sesizările scrise şi telefonice primite de la cetăţeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informaţii cu datele de identificare ale beneficiarilor înscrişi în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice şi care ulterior ar fi fost contactaţi de diverşi operatori economici pentru a-şi oferi serviciile, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât să se clarifice în cel mai scurt timp situaţia”, se arată într-un comunicat al AFM.

Procedura specifică următoarele aspecte: instalatorii nu ar trebui să aibă acces la lista cu beneficiarii înscriși în program, ci abia după 14 iulie cei selectați ar trebui să aleagă firma cu care vor să monteze panouri.

Reprezentanții Ministerului Mediului au confirmat pentru Euronews România că oamenii care au făcut sesizările au precizat că firmele care i-au contactat ar fi avut datele lor de la AFM.

Programul „Casa Verde” 2023. Câți bani sunt disponibili în buget

Potrivit Agerpres, reprezentanţii instituţiei susţin că, la momentul actual, AFM este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Ulterior, aceştia vor transmite garanţia de participare în cadrul programului, iar Administraţia va publica lista cu instalatorii validaţi.

"După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicaţie a unui instalator de către solicitanţii care s-au înscris în program", menţionează sursa citată.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", ediţia 2023, pentru persoane fizice, a demarat pe data de 19 mai, când solicitanţii s-au putut înscrie pentru a primi finanţare prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate.

Bugetul alocat programului s-a ridicat la valoarea de aproximativ două miliarde de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE