Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenarii pentru România la EURO 2024. Care ar putea fi ”grupa morții” pentru națională, dar și cei mai ușori adversari

România, deja calificată la Euro 2024, terminat pe primul loc grupa I, după ce a învins Elveția în ultimul meci, scor 1-0. Echipa antrenată de Edi Iordănescuva fi în urna a doua valorică la tragerea la sorți a grupelor de la Euro.

În teorie, naționala noastră ar întâlni adversari ceva mai accesibili la turneul final din Germania, însă calculele devin complicate când ne gândim că echipe precum Italia, care este campioana europeană en-titre, ar putea fi chiar în urna a patra valorică.

  • Tragerea la sorți pentru turneul final din Germania va avea loc pe 2 decembrie, de la 19:00, la "Elbphilharmonie" din Hamburg.

Cum arată urnele pentru tragerea la sorți

  • Urna 1: Germania (țara gazdă), Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia;
  • Urna 2: Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania, România, Austria;
  • Urna 3: Scoția, Slovenia, Slovacia, Cehia, Olanda, Croația;
  • Urna 4: Serbia, Italia, Elveția și cele 3 câștigătoare ale barajelor.

România ar putea da peste Anglia la tragerea la sorți pentru grupele Euro 2024

Echipa antrenată de Edi Iordănescu a încheiat neînvinsă campania de calificare la Campionatul European de Fotbal, care va avea loc în Germania.

Nicușor Bancu, fundaș stânga al echipei naționale: "România e o țară fanatică, avem mulți suporteri. Meritau această calificare. Sperăm ca la EURO să-i facem să iasă în stradă și să facem o performanță frumoasă. Încerc să trăiesc clipa. Când va fi tragerea la sorți, vom vedea ce va fi."

Prezența în urna a doua valorică ne oferă, teoretic, adversari mai accesibili la turneul final din vara viitoare. Într-un scenariu optimist, România ar putea întâlni Anglia, echipă din prima urnă valorică, Slovenia, Slovacia sau Cehia din urna a treia și Serbia sau Elveția, din urna a patra.

În varianta pesimistă, tricolorii ar putea nimeri într-o grupă similară cu cea de la Euro 2008, cu Franța, Țările de Jos și Italia, în condițiile în care 'Squadra Azzura' ar putea pica în urna a patra valorică după ultimele meciuri din preliminarii.

În scenariul unei grupe ușoare, "Tricolorii" ar putea sa peste Slovacia, din urna a treia și Slovenia, din urna a patra.

  • Doi jucători din actualul lot au fost prezenți și la Euro 2016, ultimul campionat european la care a participat România: căpitanul Nicușor Stanciu și atacantul Denis Alibec. Mulți dintre jucătorii care au calificat acum echipa la turneul final din Germania au făcut parte din lotul naționalei de tineret în 2019, când România a ajuns până în semifinale. Printre ei, Ianis Hagi, George Pușcaș și Florinel Coman.

Florinel Coman, mijlocaș ofensiv al echipei naționale: "Este un vis devenit realitate. Mă bucur că mai mulți jucători de la EURO 2019 au făcut pasul la echipa mare și au obținut calificarea cu acest grup."

43 de jucători au făcut parte din lotul României la aceste preliminatii

Edi Iordănescu a selecționat 43 de jucători pe parcursul acestor preliminarii. 32 dintre aceștia au evoluat în cele nouă meciuri disputate până acum. Chiar dacă președintele federației, Răzvan Burleanu, a anunțat că își dorește ca Edi Iordănescu să continue și după Euro 2024, selecționerul a evitat un răspuns în acest sens.

Edward Iordănescu, selecționer România: "Contractul meu nu contează. Nu e un subiect. Are zero importanță. Cei din conducerea FRF vor merge cu mine la EURO, pentru că s-a prelungit. Ce urmează după contează prea puțin acum."

Zilele trecute, UEFA a prezentat mingea cu care se va juca la Euro 2024, într-un eveniment care a avut loc la Berlin. Mingea dispune de tehnologia Connected Ball, menită să ajute în luarea deciziilor în camera VAR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE