Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au bombardat cel mai mare spital pentru copii din Kiev

Atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev a fost cel mai violent de la începutul acestui an și s-a produs cu doar o zi înainte de summitul NATO. Vă avertizăm că urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional.

Părinți cu copii în brațe au ieșit în curtea spitalului, după ce clădirea a fost avariată de bombardamentul rușilor.

Părinții cu copii în brațe au ieșit în curtea spitalului

Martoră: Fiica mea a început să strige. Am fugit pe hol, acolo ni s-a spus că trebuie să coborâm în adăpost. Alergam cu fiica mea în brațe, când am auzit a doua explozie. Nu m-am gândit că așa ceva se poate întâmpla, că un spital în care se tratează copii bolnavi ar putea fi bombardat. Nu am cuvinte.

Martor: Am venit să descarc marfa la un magazin din apropiere. Atacul a fost îndreptat spre clădire. Totul în jur a început să se cutremure și eu m-am adăpostit cum am putut. Am câteva răni, dar am reușit să merg la adăpost și am supraviețuit în mod miraculos.

Salvatori, pompieri, dar și civili au venit să ajute la evacuarea victimelor de sub dărâmături.

Vitali Kliciko, primarul Kievului: Această clădire cu 17 etaje este avariată. Operațiunea de salvare este în desfășurare. Sunt oameni prinși sub dărâmături, le auzim vocile. Știm că în alte cartiere din oraș, situația este asemănătoare.

Alte șapte orașe au fost lovite de rachetele rusești

Pe lângă Kiev, alte șapte orașe au fost lovite de rachete rusești. Printre ele și Krivoi Rog, unde zece oameni au murit și 40 au fost răniți.

Valul de rachete lansat de Rusia a lovit și o instituție medicală din Dnipro. Trei oameni au murit și patru au fost răniți.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de crime de război. ”Rusia nu poate pretinde că nu știe pe unde zboară rachetele pe care le lansează și trebuie trasă la răspundere pentru toate crimele pe care le-a comis împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva umanității, în general”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

”Rusia nu poate pretinde că nu știe pe unde zboară rachetele pe care le lansează”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Ucraina inițiază acum convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacul rusesc asupra infrastructurii civile, inclusiv a unui spital pentru copii.

Ministerul apărării de la Moscova a respins acuzațiile și a susținut că spitalul din Kiev a fost avariat în urma modului în care ucrainenii au folosit sistemul de apărare aeriană. Totodată, Moscova susține că reacția Kievului este ”o isterie” a Kievului înainte de summitul NATO de marți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE