Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia îi amenință din nou pe americani cu "consecințe fatale" dacă vor permite ucrainenilor să utilizeze arme occidentale pe teritoriul rus

Vestea că SUA, alături de alte state, au permis Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru a lovi pe teritoriul rus a stârnit un nou val de furie la Moscova. Adjunctul Ministrului de Externe, Serghei Riabkov, a ținut să-i avertizeze încă o dată pe americani, după ce o mai făcuse și președintele Vladimir Putin.

Rusia îi amenință pe americani cu "consecințe fatale"

"Aş vrea să-i avertizez pe liderii americani referitor la erorile de calcul ce pot avea consecinţe fatale. Din motive necunoscute, ei subestimează gravitatea ripostei pe care ar putea-o primi. Fac apel la aceste figuri să acorde o parte din timpul lor - pe care par să şi-l petreacă cu nişte jocuri video, judecând după lejeritatea cu care abordează lucrurile - studierii în detaliu a ceea ce a spus Putin. El a dat un avertisment foarte important, care trebuie tratat cu maximă seriozitate", a precizat Riabkov, potrivit agenţiei de presă RIA.

Joe Biden afirmase că ucrainenii au libertatea de a utiliza armament occidental asupra țintelor din teritoriul Rusiei implicate în atacurile din regiunea Harkov. În consecință, Putin a atras atenția că NATO riscă declanșarea unui conflict global.

Ucrainenii ar urma să utilizeze arme occidentrale pentru a lovi sistemele radar de avertizare precoce pe care Rusia le are. Dar rușii susțin că vor contracara aceste eventuale lovituri și subliniază că ar putea da un răspuns asimetric.

Putin a subliniat că Occidentul ar fi implicat direct în orice fel de utilizare de către ucraineni a armamentului occidental pentru a lovi Rusia în profunzime, pentru că astfel de atacuri ar avea nevoie de sateliții occidentali și de informațiile occidentale.

Aceste ultime reacții ale Rusiei vin după ce din ce în ce mai mulți aliați i-au permis Ucrainei să utilizeze arme occidentale în războiul cu Rusia.

Chiar și șeful NATO, Jens Stoltenberg, în urmă cu câteva zile, a făcut apel ca ucrainenilor să li se permită să folosească armamentul occidental pentru a lovi în profunzimea teritoriului rus, invocând dreptul la autoapărare, subliniind că asta nu înseamnă că NATO intervine în conflict.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE