Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România este pe locul al doilea în UE la inflație. Explicațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

România a ajuns pe locul al doilea în Uniunea Europeană când vine vorba de inflație, după Ungaria, spune guvernatorul Băncii Naționale a României. O poziție deloc onorantă, după ce în lunile de vară, ne situam pe locul șapte în rândul statelor comunitare.

Mugur Isărescu a explicat și care este cauza: deficitul fiscal ridicat. Totuși, în ciuda acestei evoluții, BNR își menține prognoza de inflație de 7,5% pentru finele acestui an. În 2024, însă, creșterile de taxe aduse de pachetul de legi fiscal-bugetare vor contribui la o nouă majorare a prețurilor, avertizează Mugur Isărescu.

Deficitul fiscal mai mare al României a dus la mărirea inflației

"Eram pe locul șapte, opt, dacă nu mă înșel, în lunile de vară și acum am ajuns pe locul doi la inflație. Singura țară care are o variația anuală, deci un indice IAPC mai mare decât noi, este Ungaria. Desigur, apare întrebarea de ce acest lucru? De ce această deteriorare comparativă?

Păi, principalul factor este ceea ce caracterizează România comparativ cu celelalte țări, și anume un deficit fiscal mai mare, o poziție fiscal-bugetară mult mai vulnerabilă", a spus Mugur Isărescu.

Cum arată prognoza pentru finalul anului 2023

"Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificată, însă o revizuire ascendentă a traiectoriei pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate, pe acelea le-am luat în considerare, a unor taxe și impozite.

Impactul acesta este estimat la 0,9 puncte procentuale, care apare în special în trimestrul întâi al anului viitor", a ecplicat Isărescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE