Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultate alegeri locale București, Sectorul 2. Radu Mihaiu: În sfârşit, Biroul Electoral de sector constată cazuri de fraudă

Radu Mihaiu cere renumărarea voturilor „în alte peste 30 de secții”, susținând că „se încearcă mușamalizarea unor fraude”. Primarul Sectorului 2, reprezentant al partidului ADU, s-ar fi clasat după Rareș Hopincă, candidatul alianței PSD-PNL, la alegerile locale, potrivit rezultatelor parțiale, conform datelor Autorității Electorale Permanente agregate pe platforma rezultatevot.ro de Code 4 Romania.

17/06/2024 , 13:30

Radu Mihaiu: În sfârşit, Biroul Electoral de sector constată cazuri de fraudă şi sesizează organele de urmărire penală

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că Biroul Electoral de sector a constatat cazuri de fraudă la secţia nr. 248 şi a sesizat organele de urmărire penală.

Pe de altă parte, Radu Mihaiu îşi exprimă nedumerirea legată de faptul că organele de urmărire au fost au anunţate doar în cazul secţiei nr. 248, în condiţiile în care există "zeci de secţii în care apar voturi în plus inexplicabile".

"În sfârşit, BES constată cazuri de fraudă şi sesizează organele de urmărire penală. Alegerile de la Sectorul 2 se vor lăsa cu multe dosare şi anchete. La secţia 248, după 4 zile de stat la porţile Biroului Electoral de Sector, au apărut voturi în plus. Coincidenţă sau nu, e fix cazul cu care se lăuda PSD că a mai găsit în ea 39 de voturi în plus pentru domnul Hopincă. Ce nu e de înţeles e de ce abia acum au raportat astfel de incidente. Sunt zeci de secţii în care apar voturi în plus inexplicabile, dar doar la aceasta au respectat procedura şi au anunţat organele de urmărire penală. Asta în sine e o suspiciune că s-a încercat muşamalizarea fraudei", a scris Mihaiu, pe Facebook.

El ataşează şi adresa oficială din care reiese că la secţia de votare nr. 248 în procesele verbale au fost menţionate 9 buletine de vot în plus faţă de numărul de alegători, motiv pentru care Biroul Electoral de Sector apreciază că se impune sesizarea organelor de urmărire penală.

În urmă cu o zi, Radu Mihaiu anunţa că BES a aprobat renumărarea la secţiile nr. 195 şi 265. El considera însă că acestea reprezintă "o fracţie infimă din cele care ridică semne mari de întrebare".

"Nu au adresat deloc problema voturilor în plus. Nu au verificat secţiile unde PV-urile sunt falsificate. Nu vor să deschidă secţiile unde au existat buletine preştampilate, motivând că 'ştiu ei că astfel de buletine nu au ajuns în urnă'. Cum? Asta nu mai explică nimeni. Ni se aruncă firimituri, în timp ce răspunsurile la întrebări rămân închise în sacii cu voturi. Vom verifica aceste două secţii. Vom aduna toate dovezile posibile de care la un moment dat justiţia va avea nevoie. Există cel puţin 8 plângeri penale după votul de la Sectorul 2. Dacă politic există un risc să muşamalizeze frauda, mereu va exista justiţia care va putea să facă lumină pe duminica orbului, versiunea 2024", a scris Mihaiu, pe Facebook. 

16/06/2024 , 12:17

Radu Mihaiu: Biroul Electoral al Sectorului 2 a aprobat renumărarea voturilor din secţiile 195 şi 265

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a anunțat că Biroul Electoral al Sectorului (BES) 2 a aprobat renumărarea voturilor din secţiile 195 şi 265, ceea ce, din punctul său de vedere, reprezintă "o fracţie infimă" dintre cele care ridică semne de întrebare.

”La o săptămână de la vot, BES recunoaşte că sunt probleme grave (în parte). Doar 2 din 36 secţii vor fi deschise. Au aprobat renumărarea a două secţii: 195 şi 265; o fracţie infimă din cele care ridică semne mari de întrebare.

Grosul l-au respins. Nu au adresat deloc problema voturilor în plus. Nu au verificat secţiile unde PV-urile sunt falsificate. Nu vor să deschidă secţiile unde au existat buletine preştampilate motivând că 'ştiu ei că astfel de buletine nu au ajuns în urnă'. Cum? Asta nu mai explică nimeni...Ni se aruncă firimituri, în timp ce răspunsurile la întrebări rămân închise în sacii cu voturi", a scris Radu Mihaiu, candidat al Alianţei Dreapta Unită pentru un nou mandat, duminică, pe Facebook.

Radu Mihaiu a mai precizat că reprezentanţii Alianţei Dreapta Unită vor verifica aceste două secţii.

”Vom aduna toate dovezile posibile de care la un moment dat justiţia va avea nevoie. Există cel puţin 8 plângeri penale după votul de la Sectorul 2. Dacă politic există un risc să muşamalizeze frauda, mereu va exista justiţia care va putea să facă lumină", a mai adăugat Radu Mihaiu.

14/06/2024 , 13:32

Marcel Ciolacu susține că Rareș Hopincă a câștigat alegerile la Primăria Sectorului 2

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că alegerile la Primăria Sectorului 2 au fost câștigate de Rareș Hopincă, deși rezultatele finale nu au fost încă anunțate de Biroul Electoral Central.

”Am un sentiment de mare mândrie fpatul că am câștigat atât sectorul 2 prin Rareș Hopincă, dar și sectorul 1 prin George Tuță, candidatul PNL. Astfel s-a arătat foarte clar că și bucureștenii au nevoie de o altă abordare, cel puțin la nivelul sectoarelor”, a precizat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

14/06/2024 , 11:16

Radu Mihaiu acuză că au dispărut peste 1345 de buletine de vot la Sectorul 2

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a acuzat faptul că neregulile reclamate de reprezentanții USR sunt ignorate de ”peste 60 de ore” de Biroul Electoral de Sector. Mai mult, edilul susține că ”se încearcă mușamalizarea fraudei”.

”Nici măcar secțiile unde au dispărut voturi nu le-au luat în discuție. Să nu mai vorbim că în Sectorul 2 au dispărut 1345 buletine de vot, au dispărut ștampile de vot. Aflăm că au fost scoase din secții și ștampile de control.

Au dispărut toate piesele de care aveau nevoie pentru a-și construi o secție paralelă.

Problemele sunt incredibil de grave. Chiar azi noapte au mai încercat să închidă o secție (248 - după 4 zile!) în care erau 9 voturi în plus în urnă. Au fost din cele descoperite preștampilate în ziua votului sau au provenit din secția care se putea construit din tot ce a dispărut din sector??

Președinta BES trebuie să înainteze speța către parchet. Sesizează și ei fraudarea alegerilor. Totuși, presiunea pusă de PSD încă din prima noapte când au înconjurat gardurile cu oameni care să vocifereze încă ține adevărul ascuns.

Am cerut un lucru simplu: renumărarea voturilor unde sunt suspiciuni grave. De 3 zile nu ni se răspunde. Se încearcă mușamalizarea fraudei”, a scris Radu Mihaiu, pe Facebook.

13/06/2024 , 14:21

Plângerea depusă de Radu Mihaiu, cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a depus o plângere penală pentru infracţiuni de corupere a alegătorilor. Edilul acuză că ”în patru secţii de votare au existat buletine de vot pre-ştampilate cu ştampila „votat” aplicată pe chenarul corespunzător al unuia dintre candidaţii la funcţia de primar al Sectorului 2 din Bucureşti precum şi al unuia dintre candidaţii la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti”.

”Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

13/06/2024 , 08:18

Încă aproape 300 de voturi recuperate

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat din partea Alianţei Dreapta Unită, anunţă că, în urma renumărărilor efectuate în două secţii, a recuperat 294 de voturi.

Una dintre acestea este Secţia nr. 352, unde cele 333 de voturi pe care le-a obţinut Radu Mihaiu au fost inversate, în procesul verbal, cu cele ale unei contracandidate. Cei din secţia de vot recunoscuseră greşeala şi au cerut corectarea ei.

"Secţia 352 a fost numărată. Incidentul documentat. Încheiem o zi lungă şi grea, dar a meritat. 294 voturi de la voi au fost scoase la lumină. 294 voturi în plus din doar 2 secţii renumărate azi. Însă nu am terminat. Mai sunt 30 de secţii de renumărat. 30 de secţii cu suspiciuni grave pe care PSD PNL le ţine sub capac pentru că ştiu şi ei că pierd", scrie Mihaiu, pe Facebook.

12/06/2024 , 18:51

Radu Mihaiu anunţă că BEM a luat decizia renumărării voturilor la secţia 352

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat, precizează că Biroul Electoral Municipal a luat decizia renumărării voturilor la secţia 352.

"Ştim că s-a luat decizia (de către Biroul Electoral Municipal, n.r.). Nu a fost formulată încă hotărârea şi nici motivarea. Aşteptăm să fie formulată şi să fie transmisă către Biroul Electoral de Sector", a spus Mihaiu, pentru Agerpres.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Mihaiu a solicitat renumărarea voturilor în peste 30 de secţii, afirmând că există "suspiciuni documentate de fraudă" în cazul a peste 2.000 de voturi.

"Cer Biroului Electoral de Sector, Biroului Electoral Municipal, Biroului Electoral Central şi decidenţilor politici să respecte votul cetăţenilor Sectorului 2. Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi. 2.000 de voturi care fac diferenţa. Din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie să fie validate după ce toate aceste suspiciuni sunt verificate. Avem o secţie (numărul 352, n.r.) în care s-au inversat rezultatele. Avem 504 voturi dispărute. Avem 1.345 de buletine dispărute din secţii. Asta din datele oficiale de pe site-ul AEP. Cer PNL să se disocieze de această tentativă de fraudare a alegerilor. Cer să voteze în Biroul Electoral de Sector şi al Municipiului pentru renumărările cerute", a spus Radu Mihaiu.

El a făcut referire şi la cazul secţiei de votare nr. 352, unde cele 333 de voturi pe care pe care le-a obţinut au fost inversate, în procesul verbal, cu cele ale unei contracandidate. Cei din secţia de vot au recunoscut greşeala şi au cerut corectarea ei, spune primarul.

"Oamenii din secţia de votare au spus: 'am transcris greşit', iar cei din Biroul Electoral de Sector refuză să ia măsurile normale de a renumăra, pentru a vedea care este realitatea. În plus, în Biroul Electoral de Sector au apărut peste noapte două voturi nule, care nu existau înainte şi pe care nu le recunosc cei din secţia de votare. Aşa ceva este inadmisibil şi cer tuturor forţelor politice să respecte votul oamenilor şi să voteze în birourile electorale pentru renumărarea transparentă a voturilor", a declarat primarul USR.

12/06/2024 , 12:32

Radu Mihaiu acuză că peste 1800 de buletine de vot ar fi „dispărut”

Radu Mihaiu a avut o reacție la Euronews România despre situația din Sectorul 2, unde a candidat pentru un nou mandat de primar. Mihaiu a anunțat în primă fază că ar urma să depună plângere penală in rem la Parchetul General.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Un număr de voturi pentru mine, un număr de voturi pentru domnul Golgociu, un număr de voturi pentru doamna de la S.O.S., plus un număr de voturi nule. Acestea ar trebui să fie egale cu numărul de buletine distribuit alegătorilor. Numărul de buletine distribuit alegătorilor este cu 504 mai mare decât aceste voturi. Pur și simplu, 504 voturi au dispărut. Pe lângă aceste 504, avem peste 1300 de buletine care nu au fost distribuite alegătorilor, e adevărat, dar și ele au dispărut. Nu știu în ce etapă au dispărut, ele nu sunt raportate în procesele verbale”.

Acuzațiile sunt de fraudă electorală și de abuz în serviciu pentru acoperirea unei fraude electorale. Sunt multe, multe cazuri în care oameni din Biroul Electoral de Sector acoperă situații de neimaginat într-o democrație. Vorbim de peste 1300 de buletine lipsă din cele care au fost date în secții, vorbim de peste 500 de voturi exprimate care nu se mai găsesc. Este o încercare de deturnare a voinței alegătorilor și, din punctul meu de vedere, ea nu poate să rămână așa. In rem va fi această plângere penală, nu îmi este foarte clar cine ia deciziile, de fapt, și cine îi obligă pe ceilalți să nu rezolve aceste lucruri”, a mai adăugat el.

Care a fost situația în Sectorul 2, ce s-a întâmplat după alegeri, au așteptat mult oamenii cu sacii de buletine?

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „S-a așteptat foarte mult până să se predea pentru că procesul a fost foarte prost gestionat de către AEP și BEC. Nu s-au închis corect cheile în peste 120 de secții din 202. Deci, 60% din secții au avut probleme în a-și închide cheile. Și asta pentru că a fost prost explicat, pe lângă posibilele fraude pe care le sesizez acu, pentru că atunci când dispar 143 de voturi evident că nu se poate închid OK. Când dispar 143 de voturi, normal că nu se închid corect procesele verbale. Pe lângă astea, au fost și foarte prost explicat”.

„Domnul Greblă aberează. Oamenii au avut apă, faptul că nu li s-a dat apă e o minciună. (…) Din punct de vedere legal, eu nu am cum să justific plata mesei pentru un președinte de secție care a fost plătit deja de la bugetul central”.

El a postat, ulterior, un mesaj.

„De peste 50 de ore BES tergiversează lămurirea situației de la secția 352. Se încearcă mușamalizarea acestor fraude, timp în care niște nemernici pun presiune pe oamenii din comisia respectivă. Le-au fost amenințate familiile și libertatea DOAR pentru că au fost corecți și au semnalat o eroare evidentă. Nu putem tolera această umilință la care sunt supuși de 2 zile! Am depus cerere de renumărare pentru alte peste 30 de secții și ne așteptăm la același tratament. Am încercat rezolvarea situației calm, pe căile legale. Decidenții politici însă ignoră legea la Sectorul 2. Deși peste tot prin țară sunt multe cazuri similare unde s-a decis renumărarea. Vom fi astăzi la ora 13 în fața biroului electoral de sector pentru a cere din stradă (nu mi se mai permite accesul în Biroul electoral) respectarea votului oamenilor. Dacă ai votat la Xenopol, la secția 352, hai și tu cu mine!”, a scris Mihaiu pe Facebook.

10/06/2024 , 17:04

Rezultate parțiale ora 17:00: Rareș Hopincă - 43,53%, Radu Mihaiu - 42,27%

Rareș Hopincă, candidatul alianței PSD-PNL, a obținut victoria la alegerile locale, adjudecându-și 43,53% din voturi. Radu Mihaiu, reprezentantul partidului ADU, s-a clasat pe locul doi cu 42,27%, conform datelor Autorității Electorale Permanente, agregate pe platforma rezultatevot.ro de Code 4 Romania.

  • Rareș Hopincă (PSD-PNL) - 43,53%
  • Radu Mihaiu (ADU) - 42,27%
  • Iolanda Bughiu (SOS) - 8,19%
  • Andrei Golgoțiu (REPER) - 6,01%
10/06/2024 , 15:05

Rezultate parțiale ora 15:00: Rareș Hopincă - 43,55%, Radu Mihaiu - 42,22%

Rareș Hopincă, candidatul alianței PSD-PNL, a obținut victoria la alegerile locale, adjudecându-și 43,55% din voturi. Radu Mihaiu, reprezentantul partidului ADU, s-a clasat pe locul doi cu 42,22%, conform datelor Autorității Electorale Permanente, agregate pe platforma rezultatevot.ro de Code 4 Romania.

  • Rareș Hopincă (PSD-PNL) - 43,55%
  • Radu Mihaiu (ADU) - 42,22%
  • Iolanda Bughiu (SOS) - 8,2%
  • Andrei Golgoțiu (REPER) - 6,03%
10/06/2024 , 13:39

Rezultate parțiale ora 13:45: Rarel Hopincă - 43,72%; Radu Mihaiu - 42,07%

Rareș Hopincă, candidatul alianței PSD-PNL, a obținut victoria la alegerile locale, adjudecându-și 43,72% din voturi. Radu Mihaiu, reprezentantul partidului ADU, s-a clasat pe locul doi cu 42,07%, conform datelor Autorității Electorale Permanente, agregate pe platforma rezultatevot.ro de Code 4 Romania.

  • Rareș Hopincă (PSD-PNL) - 43,72%
  • Radu Mihaiu (ADU) - 42,07%
  • Iolanda Bughiu (SOS) - 8,236%
  • Andrei Golgoțiu (REPER) - 5,98%

Rezultate parțiale

  • Rareș Hopincă (PSD-PNL) 43,64%
  • Radu Mihaiu (ADU) 42,23%
  • Iolanda Bughiu (SOS) 8,16%
  • Andrei Golgoțiu (REPER) 5,97%

Sursa: Code for Romania

EXIT POLL Primăria Sectorului 2

Rezultatele exit-poll CURS-Avangarde, la închiderea urnelor, au indicat faptul că actualul primar Radu Mihaiu (USR, susținută de ADU) și Rareș Hopincă (PSD, susținut de Alianța PSD-PNL) erau la egalitate: 43%.

  • Rareș Hopincă - 43%
  • Radu Nicolae Mihaiu - 43%
  • Iolanda Luminița Bughiu - 10%
  • Andrei Gabriel Golgoțiu - 4%

În Sectorul 1, prezența la vot la alegerile locale a fost de 42,19%, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE