Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniuni UE la Praga. Miniștrii apărării susțin propunerea unei misiuni de instruire pentru Ucraina

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană discută zilele acestea la Praga despre posibilitatea limitării sau chiar a suspendării vizelor pentru cetățenii ruși care ar călătorii în spațiul comun european. O altă temă importantă este sprijinul pe care UE ar trebuie să-l acorde armatei ucrainene.

După un summit de două zile, miniștrii apărării din UE au convenit să analizeze propunerile de înființare a unei misiuni de instruire militară la nivelul UE pentru soldații ucraineni ce ar urma să se desfășoare pe teritoriul statelor membre. Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, care a subliniat că armata ucraineană va fi probabil angrenată într-un război de lungă durată și că va avea nevoie de sprijinul colectiv al UE.

În plus, miniștrii de externe ai UE se întâlnesc pentru a discuta despre posibilitatea suspendării sau cel puțin a limitării numărului de vize destinate cetățenilor ruși care intră în spațiul Schengen. Această propunere este dorită de unele state membre, în special de unele țări din regiunea Balcanilor, care ar dori o interdicție totală pentru ruși.

Alte țări sunt de părere că UE ar putea să limiteze sau să îngreuneze accesul rușilor în Uniunea Europeană, dar că nu ar trebui să li se închidă complet granițele. Nimic specific, nimic concret nu ar trebui să fie decis, întrucât este vorba de o reuniune informală, dar cu siguranță, așa cum a spus Josep Borrell, se va ajunge la un numitor comun cu privire la orientarea politică a acestei propuneri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE