Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie. Este avertismentul lansat de președintele de la Chișinău, Maia Sandu, la Consiliul Suprem de Securitate, pe care l-a convocat tocmai pe această temă.

Șefa statului moldovean le-a transmis conaționalilor săi că depinde de fiecare dintre ei cum vor trece iarna. În plus, a cerut din partea guvernului moldovean măsuri obligatorii de reducere a consumului de electricitate în instituţiile publice.

Republica Moldova, puternic afectată de distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina

Republica Moldova, care importă curent electric din Ucraina, este puternic afectată de distrugerea infrastructurii energetice din țara vecină, dar și de faptul că Transnistria nu îi mai furnizează electricitate. În plus, se confruntă și cu o problemă de aprovizionare cu gaze, după ce Gazprom a redus unilateral livrările către Republica Moldova cu 30%. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a precizat la finalul Consiliului pentru Energie, că Uniunea Europeană încercă să ajute Republica Moldova cu soluții alternative, dar că sunt dificil de identificat sursele de finanțare.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie: „În Moldova situația este tot mai grea, pentru că Moldova se bazează pe Ucraina pentru 30% din importurile de electricitate, iar blocarea forțată a exporturilor de electricitate din Ucraina pune probleme majore Moldovei. Este un nou exemplu clar al modului cum folosește Rusia furnizarea de energie ca o armă, iar țara, Moldova, și-a asigurat deja livrări alternative din România, dar nu sunt suficiente. Încercăm împreună cu comunitatea de energie să ne asigurăm că Moldova poate importa gaze și electricitate din surse alternative, altele decât cele din Transnistria.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE