Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la opt ani de închisoare și la flagelare. Ultimul său film, în competiție la Festivalul de la Cannes

Cu câteva zile înainte de premiera noului său film ”The Seed of the Sacred Fig”, aflat în competiție la Festivalul de Film de la Cannes anul acesta, aclamatul regizor iranian Mohammad Rasoulof a fost condamnat la opt ani de închisoare și la flagelare în Iran pentru infracțiuni legate de securitatea națională. El va primi și amenzi, iar bunurile îi vor fi confiscate.

Într-o declarație pe X, avocatul regizorului, Babak Paknia, a declarat că instanța a considerat că filmele și documentarele lui Rasoulof sunt ”exemple de complicitate cu intenția de a comite o crimă împotriva securității țării”.

Regizorul, de ani de zile o țintăa regimului autoritar

Cineastul, în vârstă de 52 de ani, este de ani de zile o țintă a regimului autoritar, iar momentul pronunțării acestei sentințe pare a fi o încercare de eliminare a filmului regizorului din selecția Festivalului de Film de la Cannes.

Înaintea premierei filmului ”The Seed of the Sacred Fig”, echipa de producție a regizorului s-a confruntat deja cu presiuni din partea guvernului iranian. Avocatul Paknia a scris săptămâna trecută pe X că unii actori au fost interogați și li s-a interzis să părăsească țara. Potrivit lui Paknia, unii au afirmat, de asemenea, că au fost rugați de oficiali să facă presiuni asupra lui Rasoulof pentru a retrage filmul din festival, scrie Euronews.com.

Despre ce este filmul care va avea premiera la Cannes

Se pare că ”The Seed of the Sacred Fig Tree” este despre un judecător de la Tribunalul Revoluționar din Teheran care se confruntă cu consecințele protestelor naționale care au cuprins țara în ultimii ani, iar acesta devine paranoic atunci când îi dispare arma.

În 2022, un tribunal iranian l-a condamnat pe Rasoulof la un an de închisoare și i-a interzis să facă filme timp de doi ani, sub acuzația de ”propagandă împotriva sistemului”, potrivit Human Rights Watch. Anterior, autoritățile iraniene l-au arestat de mai multe ori și i-au confiscat pașaportul din cauza activității sale.

I-a fost interzis să mai facă filme

Într-o declarație, Asociația Regizorilor Independenți din Iran a criticat ultima sentință dată regizorului.

”Încă o dată, verdictul dat de sistemul judiciar împotriva lui Mohammad Rasoulof a dovedit că legea este doar un teren de joacă pentru încăpățânare și răzbunare în sistemul juridic contaminat de jurisprudența guvernamentală”, a declarat aceasta.

Rasoulof, care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2020 pentru filmul său împotriva pedepsei capitale ”There Is No Evil”, a fost anterior reținut în iulie 2022 pentru că a distribuit comentarii care denunțau reprimarea de către guvern a protestelor naționale din acel an. El a fost eliberat temporar în 2023 din cauza unor probleme de sănătate, iar ulterior a fost grațiat și condamnat la un an de detenție penală, precum și la o interdicție de doi ani de a părăsi Iranul sub acuzația de ”propagandă împotriva regimului”.

Anul trecut, nu a putut merge la Cannes din cauza restricțiilor de călătorie

Regizorul a fost invitat să se alăture juriului Un Certain Regard de la Cannes anul trecut, dar nu a putut participa din cauza acestor restricții de călătorie impuse.

Anterior, Cannes a criticat reprimarea cineaștilor, festivalul calificând în 2023 încarcerarea regizorului iranian Saeed Roustaee drept o ”încălcare gravă a libertății de exprimare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE