Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Felipe al VI-lea, zece ani de domnie în Spania: ”M-am lăsat condus mereu de Constituție”

Regele Felipe al Spaniei a sărbătorit zece ani de domnie cu o paradă militară. Ceremoniile nu au fost fastuoase, iar monarhul a transmis un mesaj de optimism și speranță. Felipe al VI-lea a ajuns la domnie într-o perioadă în care imaginea monarhiei era afectată de o serie de scandaluri care l-au avut în centrul atenției chiar pe tatăl său, Juan Carlos. Este motivul pentru care, în ultimii zece ani, Regele Spaniei a încercat mereu să fie un exemplu de chibzuință și moderație. 

Felipe al VI-lea a salutat mulțimea din balconul Palatului Regal din Madrid. Alături de el au stat regina Letizia și prințesele Leonor și Sofia. În timpul discursului aniversar, Felipe și-a exprimat respectul și datoria față de poporul spaniol. 

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei: ”M-am lăsat condus mereu de Constituție și mă voi lăsa condus în continuare (de Constituție- n.r.) pentru îndeplinirea responsabilităților mele. Acest demers este, de asemenea, la nivel personal și moral, ca o expresie profundă a respectului și loialității mele față de poporul spaniol, căruia îi sunt îndatorat.” 

Pe 19 iunie 2014, la 17 zile după anunţul abdicării lui Juan Carlos, prinţul Felipe, pe atunci în vârstă de 46 de ani, a fost proclamat rege al Spaniei. Felipe al VI-lea s-a străduit să restabilească imaginea monarhiei, afectată de excesele tatălui său. În timpul domniei sale, Spania a trecut prin mai multe crize economice și politice. Cea mai gravă dintre ele a fost tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE