Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept a fost publicat. Bruxelles-ul, îngrijorat în continuare de justiția din România

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind statul de drept cu recomandări pentru România și pentru celelalte state membre.

În document, Comisia remarcă faptul că, în țara noastră, eficacitatea investigării și sancționării corupției se îmbunătățește. Inclusiv prin reluarea unor anchete întrerupte câțiva ani. Oficialii europeni punctează, însă, că avertizorii de integritate nu sunt nici acum protejați de lege. Sunt și alte îngrijorări în ceea ce privește justiția.

În premieră, raportul Comisiei conține analize specifice fiecărui stat membru. Cu alte cuvinte, România nu mai este singura țară vizată de rapoartele Bruxelles-ului. Doar că acestea ne atrag în continuare atenția asupra problemelor din justiție.

La acest capitol, sunt enumerate îngrijorările legate de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor din sistemul judiciar chiar și după desființarea Secției Speciale. Oficialii de la Bruxelles remarcă deficitul de magistrați și faptul că nu există eficiență în procesele de contencios administrativ.

Și punctează că România se află în continuare sub supravegherea consolidată a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru durata excesivă a procedurilor civile și penale și pentru lipsa de căi de atac eficiente în acest sens.

În document, se mai arată că mediul de afaceri percepe în continuare corupția la un nivel ridicat și că reducerea competențelor DNA ar putea afecta investigațiile. Sunt și preocupări legate de recrutarea procurorilor anticorupție, dar și de faptul că, în continuare, lipsește o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate.

Raportul conține și o secțiune dedicată libertății presei. Și punctează că transparența acționariatului media continuă să ridice probleme.

Documentul menționează, că se discută totuși despre ameliorarea legislației privind funcționarea mass media audiovizuale finanțată de stat. Pe de altă parte, situația în ceea ce privește amenințările, cazurile de hărțuire și violență împotriva jurnaliştilor nasc îngrijorări mai mari comparativ cu anul trecut.

Sunt punctate și câteva aspecte pozitive legate de justiție. Și anume îmbunătățiea situației resurselor umane, digitalizarea sistemului judiciar și, cel mai important, creșterea eficacității investigării și sancționării corupției.

Comisia Europeană a făcut și câteva recomandări. Astfel, România trebuie să se asigure că Legile Justiției garantează independența judiciară. Țara noastraă mai are de rezolvat o mare problemă. Și anume să introducă reguli de lobby pentru membrii Parlamentului. Bruxelles-ul ne recomandă și să intensificăm lupta anticorupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE