Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Reducerea poluării produsă de vehiculele de mare tonaj ar aduce economii de 15 miliarde de euro

Reducerea poluării produsă de vehiculele de mare tonaj ar aduce economii de 15 miliarde de euro în costuri de sănătate la nivel european, arată un raport întocmit de Grupul de mediu european Transport & Environment (T&E), citat de Agerpres. 

Totodată, potrivit raportului, în anul 2020, peste 400 de mii de persoane au murit prematur în Uniunea Europeană din cauza poluării aerului, iar camioanele şi autobuzele sunt responsabile pentru 25% din aceste cazuri.

Raportul indică de asemenea faptul că extinderea standardelor privind emisiile de CO2 la camioanele urbane de livrare, de gunoi şi de construcţii, care circulă zilnic în oraşele europene, ar reduce, până în 2050, cantitatea de oxizi de azot, ceea ce ar echivala cu eliminarea de pe şosele Europei a 16 milioane de maşini poluante.

Reducerea până în 2050 a cantităților de oxizi de azot ar echivala cu eliminarea de pe şosele Europei a 16 milioane de maşini poluante

-Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu

Totodată, faptul autocamioanele mici şi cele profesionale ocolesc obligațiile de a reduce emisiile  de dioxid de carbon pentru vehiculele de mare tonaj îi va costa pe contribuabilii din Uniunea Europeană aproape la fel de mult ca întregul Produs Intern Brut al Maltei, respectiv 15 miliarde de euro, în următorul sfert de secol.

Emisiile de carbon ale vehiculelor de mare tonaj îi costă pe contribuabilii din Uniunea Europeană aproape la fel de mult ca întregul Produs Intern Brut al Maltei

-Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu

Specialiştii care au redactat raportul spun că Parlamentul European şi Consiliul European ar trebui să profite de negocierile trilaterale privind standardele de CO2 pentru vehiculele grele (HDV) pentru a extinde domeniul de aplicare atât la camioanele mici, cât şi la cele profesionale. Acest lucru ar reduce poluarea atmosferică produsă de vehiculele de mare tonaj cu încă şase puncte procentuale (87% faţă de 81%) până în 2050.

Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E) are ca scop promovarea şi crearea la nivelul UE şi la nivel global de politici pe domeniul transporturilor, bazate pe principii de dezvoltare sustenabilă. Înfiinţată în anul 1990, T&E reprezintă 58 de organizaţii din 26 de ţări din Europa, în special grupuri de mediu şi militanţi care lucrează pentru politici de transport durabile la nivel naţional, regional şi local.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE