Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii din zone defavorizate pot primi o primă considerabilă din acest an școlar. Suma, egală cu cinci salarii minime brute pe țară

Profesorii titulari care vor preda în zone defavorizate sau izolate și rămână în acel loc minim cinci ani primesc o primă neimpozitabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, prevede noua lege a Educației preuniversitare.

Potrivit actului normativ care va intra în vigoare începând cu data de 3 septembrie, prima de instalare va fi anul acesta de 15.000 de lei.

”Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.

Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

La finalul lunii mai ministrul Educației prezentat soluțiile propuse de Guvern care implicau și sprijinul suplimentar pentru profesorii care predau în medii defavorizate.

”Soluţiile propuse de Guvernul României implică un sprijin suplimentar cu efect imediat pentru profesorii debutanţi, iar legea învăţământului preuniversitar prevede stimulente şi pentru cei care predau în şcolile aflate în medii defavorizate.

Am reiterat şi s-a înţeles că Ministerul Educaţiei a ascultat şi sprijină cadrele didactice.

Sunt absolut convinsă că împreună vom găsi o soluţie pe măsura importanţei dascălilor în ansamblul societăţii şi realistă pentru mediul economic actual.

Pentru că ne dorim cu adevărat să susţinem personalul din învăţământ, am introdus în legile educaţiei reforme prin care le arătăm preţuire”, a afirmat Ligia Deca, în plenul de luni al Senatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE