Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prim-ministrul din Coreea de Sud și alți înalți oficiali demisionează în masă după pierderea alegerilor

Opoziția a câștigat alegerile parlamentare în Coreea de Sud, ceea ce este considerat o lovitură dură pentru președintele conservator al țării, Yoon Suk Yeol și pentru formațiunea sa politică, Partidul Puterea Populară.

În consecință, prim-ministrul Han Duck-soo și alți înalți oficiali prezidențiali au hotărât să demisioneze în masă, conform Fox News. Și-au prezentat demisia și toți consilierii prezidențiali ai șefului statului.

Prim-ministrul din Coreea de Sud și alți înalți oficiali demisionează în masă

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, un fost procuror superior care a preluat funcția în 2022, va rămâne la putere, însă, în urma alegerilor, liberalii din opoziție și-au asigurat controlul parlamentului până după ce Yoon își va încheia mandatul, adică în 2027.

După înaintarea acestor demisii, mai rămâne ca biroul prezidențial să le și accepte, însă nu a existat deocamdată o confirmare.

În Coreea de Sud sunt 44 de milioane de alegători. A fost cea mai mare prezență la vot din Coreea de Sud de după alegerile din 1992, potrivit Comisiei Electorale Naționale.

"Îmi cer scuze oamenilor, în numele partidului nostru, care nu a fost suficient de bun pentru a câștiga alegerile pentru oameni", a spus Han Dong-hoon, liderul de guvernământ al Partidului Puterea Populară.

Liderul Partidului Democrat, Lee Jae-myung, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2022 în fața lui Yoon, a salutat rezultatele alegerilor: "Rezultatele alegerilor parlamentare nu sunt victoria Partidului Democrat, ci marea victorie a poporului nostru. Acum, alegerile s-au terminat. Atât partidele politice de guvernământ, cât și cele de opoziție trebuie să-și unească toată puterea pentru a rezolva problemele economice și de trai a oamenilor."

În Coreea de Sud, puterea executivă este, în cea mai mare parte, deținută de președinte, iar prim-ministrul este oficialul numărul 2 al țării și ar prelua puterea dacă președintele ar fi în incapacitate să o facă.

Întrunirea viitorului parlament va începe pe 30 mai, pentru un mandat de patru ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE