Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU, alarmată de atacurile asupra spitalelor ucrainene. Aproape 1.300 de instituții medicale au fost distruse sau avariate

Organizația Națiunilor Unite este îngrijorată de bombardamentele tot mai frecvente asupra spitalelor din Ucraina și cere ca lucrătorii medicali din țara devastată de război să fie protejați în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Doar în primele trei luni ale acestui an, au avut loc 24 de astfel de atacuri.

Date ale Ministerului Sănătății de la Kiev arată că, în primul an de război, au fost distruse sau avariate aproape 1.300 de instituții medicale. Cele mai afectate sunt regiunile Donerțk, Luhansk, Harkov, Herson și Nikolaev, iar pierderile totale se ridică la 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, peste 100 de medici au fost uciși în urma atacurilor armatei ruse.

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU: ”În ceea ce privește Ucraina, pot să vă spun că suntem alarmați de impactul pe care îl au ostilitățile asupra spitalelor și a lucrătorilor din domeniul sănătății, în urma bombardamentelor în zona de pe linia frontului. De la începutul războiului, au fost distruse sau avariate mai multe instituții de sănătate de ambele părți ale liniei frontului. În 2022, aproape 70% din toate atacurile împotriva lucrătorilor din domeniul medical din întreaga lume au avut loc în Ucraina.”

În aceste condiții, ONU a sporit ajutorul medical oferit regiunilor ucrainene din zona de război. Doar pe parcursul anului trecut, de aceste ajutoare au beneficiat 9,4 milioane de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE