Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz: "Occidentul nu intenționează să schimbe regimul lui Putin". Cum privește relațiile Berlin - Moscova

Ucraina rezistă agresiunii militare a Rusiei datorită ajutorului primit din partea Occidentului, care îi furnizează arme moderne și echipamente de luptă. În acest context, rușii au avertizat de nenumărate ori că ar putea avea loc un conflict direct între ei și țările occidentale.

În acest context, există discuții privind o potențială schimbare a regimului lui Vladimir Putin, situație văzută de specialiști drept singura soluție de a pune capăt războiului. Însă cancelarul german Olaf Scholz infirmă acest aspect.

Olaf Scholz: "Doar Putin poartă responsabilitatea pentru dictatura sa"

"Noi nu decidem cine stă și unde stă. Și nici nu plănuim să schimbăm regimul. Putin va trebui să trăiască sub realitatea că Uniunea Europeană este lângă el, ca și comunitate de societăți deschise, democrații liberale, și într-un anumit fel, să spere că libertatea nu este un virus. Însă doar el poartă responsabilitatea pentru dictatura sa, nu este treaba noastră", a precizat Olaf Scholz, într-un interviu pentru Augsburger Allgemeine.

În cazul unei victorii a Ucrainei, Vladimir Putin este conștient că Rusia va fi vecină cu o țară NATO, dacă avem în vedere că ucrainenilor li s-a promis că vor fi primiți în Alianță, însă doar după ce războiul va fi terminat.

Olaf Scholz a subliniat că nu va permite ca Germania să fie atrasă în acest conflict armat: "Astfel, dorința mea este de a preveni asta. De exemplu, nu există niciun soldat german în Ucraina și nici nu va fi".

În urmă cu o săptămână, Olaf Scholz a comentat și posibilitatea ca Germania să transfere Ucrainei sisteme de rachetă Taurus, cu rază lungă de acțiune: "La fel ca și în trecut, vom cântări atent fiecare decizie, pentru a înțelege ce funcționează, ce are logică și care poate fi contribuția noastră".

Nemții au aprobat deja livrarea către Ucraina a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE