Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O pensionară din Bulgaria dă în judecată postul național de radio. Jurnalistul, discurs laudativ despre ororile comunismului

În Bulgaria, o femeie în vârstă de 102 ani a dat în judecată un prezentator de la postul național de radio. Motivul îl reprezintă o postare a acestuia pe o rețea de socializare, în care își arată susținerea pentru așa-numitul Tribunal al Poporului, instituție de represiune din perioada comunistă.

Tribunalul Poporului din Bulgaria fusese înființat în 1944, după al Doilea Război Mondial. Scopul său oficial a fost de a-i condamna pe cei care colaboraseră cu Germania nazistă. În realitate, instituția a fost un bun instrument pentru a elimina elitele politice și intelectuale și pentru a scăpa de adversarii politici ai noului regim comunist. Femeia care l-a data cum în judecată pe jurnalist spune că se simte insultată de atitudinea acestuia. Soțul ei a dispărut fără urmă în 1944. 

Țenka Goranova, pensionară: ”Soțul meu a dispărut de atunci, nici nu știm dacă este mort sau în viață.”

Bărbatul a fost chemat la primărie, dar nu s-a mai întors niciodată

Georgi Goranov a fost ofițer în rezervă și apoi a devenit director de școală. El și Țenka s-au căsătorit în 1939 și au avut un copil, Emil. Când Emil avea doi ani, tatăl său a fost chemat la primărie.

Țenka Goranova, pensionară: ”L-au chemat să meargă la primărie, s-a dus și nu s-a mai întors. Fiul meu avea doi ani și întreba mereu unde este tata. Ori de câte ori vedea un bărbat, îl îmbrățișa și spunea că e tatăl lui.”

Emil Goranov spune că din cauza situației cu tatăl său nu a fost primit în Uniunea Tineretului Comunist. Acest lucru nu i-a permis să se înscrie la facultate.

Emil fiul fostului deținut politic: ”Fiul unui dușman. În fața casei noastre, pe fațadă, era un afiș pe care scria că bunicul meu era fascist, iar tatăl meu, dușman al poporului.”

În ziua în care Bulgaria comemorează victimele regimului comunist, Emil i-a arătat mamei sale o postare pe Facebook a unui jurnalist de la postul național de radio. Acesta avea cuvinte de bine despre fostul tribunal al poporului, lucru care i-a înfuriat pe mulți. Așa că văduva lui Georgi Goranov s-a hotărât să îl dea în judecată. Alți optzeci de bulgari, la fel de supărați, au anunțat că sunt gata să fie și ei parte în proces.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE