Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă strategie pentru aderarea României la Schengen. Cristian Diaconescu: Fără profesionalism nu avem nici o șansă

Zilele acestea, la Stockholm, are loc o reuniune a Consiliului JAI. Este prima întânire a miniștrilor de Justiție și Interne din Uniunea Europeană după votul negativ primit de România și Bulgaria privind aderarea la Schengen. Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit la Euronews România despre perspectivele României în ceea ce privește o aderare viitoare la Schengen. Acesta a spus că România trebuie să convingă în continuare toate statele membre de importanța sa strategică.

„Orice înâlnire multilaterală poate fi locul pentru promovarea unor interese. În acest moment, acordul Schengen este unul eminamente tehnic. Fiind un acord tehnic, executivul UE a hotărât anul trecut o evaluare tehnică. Nu politică și nu neapărat la impulsurile unui stat sau altul. Această evaluare a produs un raport, iar acesta recomandă aderarea României la Schengen.

Austria a luat o temă de politică internă și a transformat-o într-o problemă de politică externă, gestică respinsă categoric în lumea relațiilor internaționale. Nu vii pe argumentul câștigării alegerilor într-o zonă sau alta pentru a promova un anume tip de concept care afectează interesele celorlalți.

Văd o concentrare, uneori emoțională, în legătură cu Austria. Oricât ar părea de straniu, tema pe care România trebuie să o promoveze profesionist este crearea masei critice la nivelul UE, plecând de la o premiză banală, dar cât se poate de semnificativă – România este capabilă să apere frontiera NATO și UE și s-a constatat tehnic că România este capabilă să apere și frontiera Schengen. Plecând de la această premiză, România în aceste discuții are un ascendent. Nu se pune problema a convinge un stat sau altul, ci ca toate statele membre, fără excepție, să înțeleagă rolul strategic pe care îl are România.

În acest moment, Austria încalcă reguli de funcționare și principii statutar consemnate în tratatele constitutive ale UE. Este vorba de libera circulație. Dar te uiți spre o procedură de infringement pentru că te adresezi Comisiei”, a spus Cristian Diaconescu.

„Există și o capcană”

Acesta a avertizat că există totodată și o capcană în care România nu trebuie să cadă.

„Există și o capcană, aceea de a intra în logica de a lega acordul Schengen de migrație, drept de azil. Nu este vorba de așa ceva în acest moment. Tema Schengen e separată. A intra pe acest siaj, să dovedim că blocăm, că nu blocăm, ar fi o greșeală majoră. Asta pentru că ne-am infirma performanța tehnică, intrând în relaționare cu un subiect care nu are rezolvare prea curând. Din acest punct de vedere, așa cum stau lucrurile acum, fără profesionalism nu avem nici o șansă”, a mai precizat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE