Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă la „Săptămâna Haferland”: Un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, la "Săptămâna Haferland" de la Criţ, judeţul Braşov, că acest festival este un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi, sărbătorind diversitatea culturală prin promovarea tradiţiilor saşilor din România.

„Sunt foarte bucuros şi onorat să particip la cea de-a X-a ediţie care sărbătoreşte diversitatea culturală prin promovarea tradiţiilor saşilor din România. Săptămâna Haferland a ajuns, graţie unei excelente iniţiative şi a unui neobosit efort, să fie acel moment în care celebrăm un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi, de moştenire a unor tradiţii etnice, lingvistice şi religioase, care şi-au găsit locul şi respectul cuvenit în patrimoniul cultural românesc. În aceste zile sărbătorim istoria noastră comună, a saşilor care au rămas aici, a celor care vin să revadă locul în care li s-au născut părinţii şi bunicii, satele în care se vorbeşte în aceeaşi limbă. În jurul bisericilor fortificate şi în interiorul cetăţilor săseşti, celebrăm astăzi, cu mândrie, o comunitate care dăinuie de aproape nouă secole. O comunitate care a împărţit cu poporul român momentele grele sau clipele faste ale istoriei. Saşii din Transilvania au trăit aici, îmbrăţişaţi de Carpaţi şi de respectul fiecăruia dintre noi, ca parte a acestei naţiuni”, a afirmat Ciucă.

El a adăugat că Haferland este locul „binecuvântat din inima Transilvaniei”, unde găseşti acel sentiment de linişte interioară care reflectă sufletul oamenilor şi o istorie din care învăţăm că „unitatea, răbdarea şi toleranţa sunt valori care ne fac să mergem mai departe împreună”.

„La un eveniment care sărbătoreşte diversitatea culturală, îmi doresc să vorbesc despre ce ne uneşte pe noi toţi, ca popor, despre problemele pe care le avem de depăşit împreună”, a spus Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE