Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO trebuie să crească producția de muniție, în contextul în care războiul din Ucraina intră într-o fază critică

În timp ce Rusia intensifică atacurile în sudul și estul Ucrainei, soldații ucraineni care apără linia frontului spun că au nevoie urgentă de mai multă muniție, dar și de avioane pentru a câștiga războiul.

Dacă Rusia lansează 20.000 de proiectile pe zi, Ucraina lansează între 6.000 și 7.000, arată unele estimări. În acest sens, Ucraina a reiterat marți apelul către țările occidentale și a solicitat avioane de luptă, în timp ce miniștrii Apărării din NATO, reuniți la Bruxelles, au precizat că nu este prioritară livrarea de aeronave de luptă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a fost la Bruxelles pentru a face presiuni asupra membrilor NATO pe această temă, arătând imaginea unui avion de luptă pe o batistă de buzunar pentru sacou, atunci când a fost întrebat ce ajutor militar solicită țara sa.

Aliații occidentali ai Kievului au promis mai multe arme, muniție și tancuri, în condițiile în care războiul cu Rusia atinge o etapă critică, ambele părți urmând să lanseze o ofensivă în primăvară, când vremea se va îmbunătăți.

Viteza de reacție este importantă, pentru că Rusia se repliază

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a subliniat marți, în discursul său de noapte, cât este de importantă luarea rapidă a deciziilor: "Putem vedea acum că Kremlinul încearcă să stoarcă din Rusia tot potențialul de agresiune posibil. Se grăbesc, pentru că știu că întreaga lume este încă puternică. Însă au nevoie de timp pentru a-și organiza forța".

"Prin urmare, viteza este foarte importantă. Viteza în orice. În luarea deciziilor. În punerea în aplicare a deciziilor. În livrare. În instruire. Viteza salvează vieți, viteza readuce siguranța", a adăugat el.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații NATO oferă "un sprijin fără precedent" Ucrainei pentru "a o ajuta să-și susțină dreptul la autoapărare".

"Încă de la început, am lucrat foarte strâns cu Uniunea Europeană, în ceea ce privește condițiile de sprijinire a Ucrainei atât timp cât va fi nevoie", a spus oficialul.

Rusia crește presiunea în apropiere de Bahmut, în provincia Donețk Oblast, a cărei cucerire ar da Moscovei un imbold semnificativ din punct de vedere simbolic înainte de împlinirea unui an de război.

Potrivit presei locale, forțele ucrainene au aruncat în aer un pod în apropiere de Bahmut, ceea ce ar putea indica faptul că intenționează să se retragă din zonă, însă Kievul neagă că ar avea de gând să părăsească orașul.

Zelensky a declarat marți că "este la propriu o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE