Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mizele vizitei ministrului austriac de Interne în România. Analist: Austria este într-o ofensivă de imagine

Gerhard Karner, ministrul de interne austriac, a ajuns astăzi în România. Este prima întâlnire la București pe care oficialul austriac o va avea cu ministrul român de interne Lucian Bode, după ce Austria a respins aderarea României la Schengen în decembrie. Este o vizită cu miză. Ministrul de interne din Austria e așteptat să facă declarații despre șansele României la aderare anul acesta.

Costin Ciobanu, analist de politică externă, a precizat la Euronews România că nu ar trebui să avem așteptări prea mari de la această vizită. În viziunea acestuia, vorbim mai degrabă despre o dezghețare a relațiilor bilaterale.

„Cred că așteptările sunt modeste în legătură cu această vizită. Mai degrabă este vorba despre o dezghețare a relațiilor bilaterale după ceea ce s-a întâmplat în decembrie, decât ca un moment prin care să avem o decizie a Austriei. Prin modul în care a fost pregătită această vizită, prin ceea ce a făcut Austria, pare mai degrabă cu reiterarea narativelor. În chestiunea Schengen, problema nu este legată de spațiu în ansamblu, ci mai degrabă dacă România este pregătită. Ministrul de Interne austriac a tot reiterat tot felul de probleme care există în legătură cu Schengen, dar sistemul dacă nu era funcțional, nu era nici în decembrie atunci când Austria a fost de acord cu intrarea Croației. Deci este mai degrabă o prelungire a discuțiilor de anul trecut”, a spus Costin Ciobanu.

Austria se află într-o ofensivă de imagine

Acesta mai spune că Austria se află într-o ofensivă de imagine.

„Austria este într-o ofensivă de imagine. Nu este vorba doar despre prezența ministrului de Interne în România. Acum câteva luni, cancelarul austriac a fost prezent în Bulgaria și reiterează foarte tare această temă a protecției frontierelor externe. Austria, prin modul în care se raportează la această temă, mizează foarte tare pe migrație.

Trebuie spus că realitatea politică internă în Austria este următoarea: în ultimul an, Partidul Libertății, cel care are un discurs foarte puternic anti-imigrație, a crescut de la 19% la 28%. Partidul cancelarului și al ministrului de Interne este la 21%, fiind al treilea partid în sondajele de opinie, în contextul în care anul următor vor fi alegeri parlamentare în Austria. E foarte important ca România să nu fie prinsă în tot felul de subtilități și dezbateri europene care nu au nici o legătură cu modul în care țara este pregătită”, a mai spus Costin Ciobanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE