Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german de Externe: Putin vrea să distrugă Ucraina. O vom sprijini atât timp cât este nevoie

Publicat de: Euronews

Germania va sprijini în continuare Ucraina deoarece președintele rus Vladimir Putin vrea să distrugă această țară, prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani, a declarat șefa diplomației germane. De asemenea, Annalena Baerbock a acuzat Rusia că atacă inclusiv linii de tensiune și rețele de apă pentru ca oamenii ”să moară de sete şi de frig”, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

”Faptul că planul iniţial al lui Putin de a captura Kievul şi de a ucide, strămuta sau subjuga peste 40 de milioane de oameni nu a avut succes se datorează curajului incredibil al ucrainenilor care sunt hotărâţi să-şi apere ţara", a spus ministrul german de Externee, pentru cotidianul Potsdamer Neusten Nachrichten.

Annalena Baerbock consideră că planul lui Putin a eșuat datorită ”sprijinului nostru, precum şi al multor altor ţări, care fac ceea ce este uman: ajută victima, în loc să închidă ochii la asta, ceea ce ar ajuta agresorul”.

De asemenea, șefa diplomației germane a evidențiat că acutala situație din teritoriile ocupate de Rusia şi locurile neprotejate din Ucraina arată ce s-ar fi întâmplat cu întreaga ţară, dar şi cu state precum Republica Moldova, dacă Uniunea Europeană şi cea mai mare parte a comunităţii internaţionale nu s-ar fi poziţionat în mod ferm de partea Ucrainei.

"Putin atacă în mod deliberat centralele electrice, centrele de distribuţie a energiei electrice şi liniile de înaltă tensiune, pentru ca rezervele de apă să îngheţe la minus 10 grade Celsius şi oamenii să moară de sete şi de frig", a atenţionat ea.

”El vrea să distrugă Ucraina şi de aceea noi o vom sprijini atât timp cât este nevoie", a dat asigurări Annalena Baerbock.

Germania este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022. După ce Armata rusă a putut iniţial să avanseze până la periferia Kievului, forțele ucrainene au reuşit să respingă atacurile, motiv pentru care luptele sunt concentrate preponderent în estul Ucrainei, în momentul de față.

De atunci, Rusia a anexat ilegal patru teritorii ucrainene, iar contraofensiva ucraineană lansată mai devreme anul acesta bate pasul pe loc.

Germania este unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei în acest conflict. După SUA, Berlinul este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv de tancuri de luptă, artilerie grea şi sisteme de apărare aeriană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE