Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Meciul Sepsi - FCU Craiova, oprit de tot din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor. Președintele FRF: „E important ca și autoritățile să poată să intervină”

Meciul Sepsi – FCU 1948 a fost întrerupt, după aproximativ 25 de minute de la momentul startului. Astfel, din cauza scandărilor rasiste şi xenofobe ale suporterilor, partida a fost oprită definitiv.

Prima încercare a fost în minutul 25, când arbitrul Andrei Chivulete a cerut să se facă un anunţ la staţia de amplificare, ca avertisment, însă după foarte scurt timp el a oprit meciul şi a trimis echipele la vestiare. După zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă după doar zece secunde partida a fost oprită definitiv de Chivulete, potrivit televiziunilor care transmit Superliga.

În minutul 26, arbitrul Andrei Chivulete a trimis în primă instanţă cele două echipe la vestiare din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste ale galeriilor celor două formaţii.

30/01/2023 , 12:38

Președintele FRF: „E important ca și autoritățile să poată să intervină”

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), a comentat cazul de xenofobie de la meciul Sepsi OSK - FCU Craiova 1948.

Burleanu a spus că „poziţia Federaţiei Române de Fotbal este una foarte clară. În primul rând nu ne dorim să avem scandări rasiste, discriminatorii sau xenofobe în societatea noastră, iar stadioanele fac parte din societatea noastră. Pe de altă parte, arbitrul Andrei Chivulete a urmat îndeaproape un protocol în trei paşi care se aplică şi la nivel internaţional. În perioada următoare va urma un caz care va ajunge pe masa Comisiei de Disciplină şi care va decide în ceea ce priveşte incidentele petrecute la acest meci. Noi ca Federaţie am fost foarte fermi în ceea ce priveşte mesajul pe care am dorit să-l transmitem, chiar dacă anumite grupuri de suporteri nu susţin acest mesaj. Ceea ce contează este ca şi autorităţile şi legiuitorii să poată să intervină atunci când toate aceste principii sunt încălcate”.

Totodată, Burleanu a explicat că îşi doreşte ca stadioanele din România să devină spaţii civilizate în care familiile să poată veni cu copiii să urmărească spectacolul fotbalistic.

„Am spus clar care este politica noastră pentru că dorim să nu mai vedem mesaje sau scandări violente pe stadioanele din România. De ce? Pentru că ne dorim ca stadionul să reprezinte un spaţiu civilizat, unde să te poţi duce cu copilul indiferent de vârsta acestuia şi să ai parte de o experienţă sigură pentru copilul tău. Cu siguranţă e nevoie de intervenţii în această zonă", a adăugat Răzvan Burleanu, potrivit Agerpres.

29/01/2023 , 19:51

FCU Craiova: „Echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizare”

FCU Craiova 1948 a venit cu o primă reacție după ce meciul cu Sepsi a fost oprit. Gruparea olteană a declarat într-un comunicat, că nu are nicio implicare în organizarea meciului cu Sepsi, din Superligă, astfel că echipa este absolvită de orice vină cu privire la organizare.

„Clubul nostru nu are nicio implicare în organizarea acestui meci. Nu am solicitat bilete pentru suporteri în acest sens. Prin urmare, nu putem fi răspunzători sub nicio formă de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal.

Clubul nostru nu a organizat deplasarea suporterilor la partida de la Sfântu Gheorghe.

Echipa Sepsi OSK şi-a asumat accesul tuturor fanilor pe acest stadion şi, prin urmare, este singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului. Orice altă interpretare contravine prevederilor legale şi nu poate fi încălcată de niciun membru al niciunei comisii dintr-o ţară civilizată.

În concluzie, considerăm că echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizarea acestui meci de fotbal”, a notat FCU.

29/01/2023 , 19:24

Președintele CNCD: „Legislația trebuie îmbunătățită și modificată”

„Deocamdată noi nu avem o procedură pe acest caz, pot să vă împărtășesc însă că și în ultimii ani am avut o serie de plângeri legate de partidele de fotbal jucate de clubul OSK și manifestările discriminatorii și incitare la ură în cazul acestor partide de fotbal cum am avut și alte plângeri legate de rasism în ceea ce privește si clubul Rapid București.

În cazul în care vom primi plângeri, vom parcurge toate etapele prevăzute de procedură și de lege. În trecut am sancționat manifestări similare cu amendă contravențională menținute de instanțele de judecată.

Noi sancționăm cluburile de fotbal, întrucât nu putem individualiza pe persoană autorul faptei, iar galeriile de fotbal aparțin acestor cluburi și cluburile finanțează aceste galerii, astfel își asumă răspunderea pentru comportamentul lor. Practica e de a aplica sancțiuni cluburilor. Eu cred că trebuie să îmbunătățită și de a aduce o modificare a legislației cu privire la prevenirea și combaterea violenței în sport.

Amenda e minimum de 2.000 de lei și maximum de 100.000 de lei, noi am aplicat amenzi în cuantum de 10-15 mii de lei. Am spus și public de mai multe ori că aplicarea strictă a propriilor regulamente ale federației și a ligii sunt cele mai eficiente. Toate sunt sisteme de sancționare care la nivel internațional există. E o premieră, e bine că s-a generat o dezbatere publică pe acest subiect. Eu salut decizia arbitrului partidei.”, a declarat Csaba Aszalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

29/01/2023 , 19:10

Peluza Sud, reacție după decizia luată te arbitru

„Despre fapte,

Astăzi, la Sfântu Gheorghe, am luat parte la un nou atac la adresa integrității naționale din partea minoritarilor cu complicitatea statului român, al FRF, LPF și CCA.

Ținem să precizăm, așa cum am făcut-o și în trecut, că nimic nu este și nu va fi prea mult pentru a ne apăra țara. Niciun meci, niciun punct, niciun loc în clasament nu se pot compara cu pământul nostru strămoșesc. Nu vom accepta niciodată ca un meci pe teritoriul României să fie prezentat într-o alta limbă decât cea națională, ca tribunele să fie împânzite de steaguri separatiste sau ca cetățenii români să fie huliți de minoritățile care populează această zonă.

Nu vom permite niciodată ca o astfel de partidă să se dispute. Așa cum am mai anunțat anterior, în cazul în care aceste abuzuri nu se vor opri, și acțiunile noastre vor deveni din ce în ce mai drastice. Orice alte ipoteze sunt de ordinul comicului, iar inițiatorii și susținătorii lor sunt invitați să lectureze comunicatele noastre anterioare legate de acest subiect.

Doar România!”, se arată postarea făcută de Peluza Sud, pe contul de Facebook.

29/01/2023 , 18:16

Fost arbitru, despre caz: „S-ar putea să fie mai mult decât pierderea meciului cu 3-0”

„Arbitrul a urmat exact pașii conform FIFA și UEFA în ceea ce privește scandările xenofobe și rasiste și anume pasul numărul 1: întreruperea jocului și anunțarea prin stația de amplificare să se renunțe la aceste scandări.

Pasul numărul 2: întreruperea pentru zece minute a meciului, jucătorii ducându-se la vestiare. Se continuă cu anunțurile prin stația de amplificare și efectele care survin dacă lucrurile continuă în aceeași manieră și pasul numărul 3: întreruperea definitivă a meciului, pași pe care arbitrul Chivulete i-a îndeplinit.

În cazul scandărilor rasiste și xenofobe clubul trebuie să fie sancționat corespunzător de către Comisia de Disciplină și Etică a FRF. S-ar putea să fie mai mult decât pierderea meciului cu 3-0. Există tot felul de campanii FIFA contra rasismului, putem vedea și amenzi sau meciuri fără spectatori, iar în cazul unei recidive și niste puncte pierdute.

Au mai existat acțiuni asemănătoare, dar niciodată duse până la capăt. Arbitrii au mai închis ochii, e o presiune foarte mare. În trecut, dacă arbitrul dacă oprea meciul pentru 10 minute, galeria se mai domolea. Aici văd că există unele speculații, pe care le-am văzut în presă între suporteri și patronatul echipei, iar suporterii au găsit această modalitate să se răzbune.”, a declarat Marius Avram, fost arbitru, pentru Euronews.

Arbitrul a suspendat meciul definitiv la câteva zeci de secunde

După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza noilor scandări ale suporterilor.

O decizie în privinţa acestui meci va fi luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

Cristiano Bergodi, după decizia arbitrului de a opri meciul

“N-am cuvinte. Mi s-a întâmplat prima oară şi îmi pare rău. Dar unde mergem întotdeauna avem probleme. E o situaţie neplăcută. Ce pot să fac eu? Păcat pentru că, nu sunt ipocrit, am vrut în continuare să jucăm meciul. Era mai bine dacă jucam în continuare acest meci. Păcat, în plan sportiv e urât să se termine un meci aşa. Este o situație urâtă în România”, a spus Bergodi la Digi Sport.

Ce prevede regulamentul FRF referitor la xenofobie și rasism

Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar al Federației Române de Fotbal prevede sancțiuni dure cu privire la rasism, xenofobie, discriminare și denigrare.

Pentru jucătorii, oficialii clubului, echipa tehnică sau antrenorii care discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică, pedeapsa poate fi suspendarea pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali.

Clubul căruia aparține poate fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu jumătate față de cea aplicată anterior.

La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.

Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii, denigratoare sau rasiste și xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, clubul susținut de aceștia poate fi sancționat cu amenzi între 5.000 la 70.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu jumătate față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE