„Social Food”, proiectul inițiat de chef Adi Hădean pentru a oferi o masă caldă persoanelor aflate în dificultate, a împlinit zece ani. Zece ani în care milioane de porții de mâncare au ajuns acolo unde era mai mare nevoie: în spitale, în cămine, în sate lovite de inundații, ori în centre sociale. Astăzi, jurnaliștii Euronews au mers la Cantina Omnis, a DGASMB, și au ajutat la pregătirea porțiilor de mâncare pentru aproximativ o sută de oameni.
Echipa Euronews, voluntari pentru o zi
Jurnaliștii Euronews și-au suflecat mânecile și au intrat în bucătărie. Alături de chef Adi Hădean și de ceilalți bucătari, au ajutat la prepararea fripturii și a deserturilor.
Ștefana Purcar, jurnalistă Euronews: „E foarte important să înțelegem ca ce vedem astăzi, cifre, statistici, e una, dar în realitate nevoia e mult mai mare, iar acțiunile de acest gen ajuta foarte mult. O masa, se gandesc, poate unii,. O masă poate nu ar salva o viata peste noapte, dar pe de alta parte poate face schimbarea între a renunța sau a merge mai departe.”
Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Totul devine un pic mai provocator, atunci cand vine vorba de asigurarea unor lucruri de bază și trebuie să conștientizăm și că nu toată lumea are parte de un Crăciun ca în postările acelea de la Hallmark cu toată familia mare în fața unei mese pline.”
Voluntariatul care schimbă perspective
Adi Hădean a gândit acest program în așa fel încât, pe lângă donații, companiile să aibă posibilitatea să adopte o cantină. Adică să intre în bucătărie, să ajute la gătit și să-i cunoască pe cei la care ajung porțiile de mâncare.
Chef Adi Hădean, Asociația Social Food: „Am ajuns niște vremuri în care cade mancarea în capul nostru de pe toate rafturile și este foarte greu să ne închipuim că sunt oameni care nu au ce să mănânce astăzi sau care nu își permit o masa caldă o dată pe săptămână. Anul ăsta avem în București sunt între 15 și 30 de mii de oameni în situații foarte dificile și cred ca anul viitor… ianuarie, februarie, chiar și martie numărul o să crească.”
Jurnaliștii Euronews au gătit câteva sute de porții de mâncare.
Silviu Calangiu, jurnalist: „Eu cred că mult mai multă lume ar trebui sa facă voluntariat. E puțin ce facem noi aici. Vorbeam cu Mihai mai devreme ca ne-ar fi plăcut să luăm să tăiem o ceapă, dar noi suntem aici la secția de masaj dobrogean, pentru că știi foarte bine că eu sunt din Constanta și cred ca mi se potrivește foarte bine ceea ce fac acum.”
Cosmina Simead, directoare Asistența Socială a Primăriei Capitalei: „90% din persoanele din spatele nostru sunt oameni care locuiesc pe strada. Una din doamne mi-a spus că e foarte bună mâncarea, o să mănânce, dar cel mai mult se bucură de faptul ca mănâcă cu tacamuri și am avut așa un moment: cum adică mâncați cu tacâmuri, de ce anume vă impresionează asta și mi-a spus că pe stradă nu ai tacamuri cu care să mănânci.”
Black Sea FooDignity este o organizație umanitară fondată în 2015 de chef Adrian Hădean. Din 2020, organizația și-a extins activitatea pentru a furniza zilnic mese calde celor aflați în nevoie. În prezent, Black Sea FooDignity susține șase cantine sociale, în care peste 700 de beneficiari primesc zilnic hrană caldă. Cei care își doresc să ajute, o pot face printr-un SMS la 8845 cu textul „SOLIDAR”.
