Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lovitură de stat în Gabon. Președintele Ali Bongo a fost îndepărtat de Armată

După lovitura de stat din Niger, de la finalul lunii iulie, a avut loc una și în Gabon. Armata gaboneză a făcut anunțul după ce 12 militari au pătruns în televiziunea publică și au dat vestea în direct.

Aceștia susțin că l-au înlăturat pe președintele Ali Bongo Ondimba, care tocmai fusese ales în mod democratic, pentru al treilea mandat. El este arestat la domiciliu, iar unul dintre fiii săi a fost acuzat de trădare și a fost arestat.

Ali Bongo, ales pentru a treia oară președinte al Gabonului

Militarii care au anunțat știrea la televizor au precizat că aceste alegeri sunt lipsite de credibilitate și, ca urmare, rezultatul a fost anulat. Astfel, ei au declarat că "au desființat toate instituțiile republicii" și că au închis granițele, potrivit BBC.

Armata a propus ca șeful gărzii prezidențiale să conducă țara în timpul acestei tranziții.

Militarii care au preluat puterea susțin că guvernarea de până acum a fost "iresponsabilă, imprevizibilă, care duce la o deteriorare permanentă a coeziunii sociale și care riscă să ducă țara în haos".

În capitala Gabonului, Libreville, au fost auzite focuri de armă la scurt timp după anunțul televizat al loviturii de stat.

Ali Bongo tocmai câștigase al treilea mandat de președinte al Gabonului, cu 64,27% din voturi, însă contestatarii săi au spus că alegerile nu au fost libere, mai ales că nu au fost prezenți nici observatori internaționali. Președintele chiar tăiase accesul la internet și a restricționat circulația.

El ajunsese la putere pentru prima dată în 2009, după moartea tatălui său, care fusese președinte. În total, familia sa se afla la putere de peste 50 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE