Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 87. Zelenski: „Rusia ar trebui să plătească daune pentru distrugerea pe care a provocat-o”

Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei, au declarat vineri responsabili ucraineni.

Iniţial, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat pe Telegram că "o rachetă rusă a lovit casa de cultură care tocmai fusese reconstruită. Şapte victime, printre care un copil de unsprezece ani".

UPDATE 17.30 Numai „diplomaţia” va pune capăt războiului în Ucraina, asigură Zelenski

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice", a asigurat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt în impas.

„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic", a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie".

UPDATE 16.15 Moscova a anunțat interdicție de intrare în Rusia pentru președintele SUA, Joe Biden

Moscova a anunțat interdicție de intrare în Rusia pentru 963 de americani, inclusiv pentru Joe Biden și pentru secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, dar și pentru 26 de canadieni.

UPDATE 16.00 Joe Biden a semnat un proiect de lege prin care se acordă un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari Ucrainei

Președintele american Joe Biden a semnat sâmbătă un proiect de lege prin care se acordă un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE 15.30 Rusia susține că a capturat orașul Mariupol, după un asediu de aproape trei luni

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin „eliberarea completă” uzinei Azovstal din Mariupol – ultimul bastion al rezistenței ucrainene – și a orașului în ansamblu.

UPDATE 15.00 Familia Regală britanică oferă găzduire ucrainenilor forţaţi să îşi părăsească ţara

Familia regală britanică oferă găzduire familiilor ucrainene forţate să îşi părăsească ţara din cauza războiului, la fel ca mii de alţi britanici generoşi, susţine publicaţia britanică Daily Express, potrivit DPA.

Membrii acesteia au promis că îşi vor face partea lor de datorie şi vor oferi găzduire refugiaţilor, însă familia regală nu doreşte publicitate, potrivit cotidianului menţionat.

Aproximativ 53.800 de refugiaţi ucraineni au sosit în Marea Britanie sub auspiciile schemei de vize, inclusiv prin programul "Case pentru Ucraina", prin care s-au acordat peste jumătate din numărul de vize oferite.

UPDATE 14.00 România trimite Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate sprijinirii persoanelor care s-au refugiat în România, din cauza conflictului din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, România prin grija MAI, MAE şi IGSU, va transmite în Ucraina 385.000 de măşti chirurgicale, 9.936 de viziere şi 8.150 de combinezoane.

UPDATE 13.00 Rusia asigură că a distrus un „important” transport de ame occidentale către Ucraina

Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei.

„Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate de pe mare, au distrus un important transport de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţări europene, în apropierea gării Malin din regiunea Jitomir", a precizat ministerul.

Potrivit ministerului, aceste arme erau destinate forţelor ucrainene din regiunea de est Donbas. Această regiune, majoritar vorbitoare de limbă rusă şi controlată parţial de separatiştii proruşi din 2014, este în prezent scena unora dintre cele mai intense confruntări din Ucraina.

UPDATE 12.00 Rusia ar trebui să plătească daune pentru distrugerea pe care a provocat-o, spune Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar trebui să fie responsabilă financiar pentru daunele pe care forțele sale le provoacă Ucrainei.

El a spus că Rusia ar trebui să plătească pentru fiecare casă, școală, spital și afacere pe care o distruge.

UPDATE 11.00 Canada interzice comerţul cu bunuri de lux cu Rusia şi sancţionează alte 14 persoane

Canada a anunţat vineri interzicerea comerţului cu bunuri de lux cu Rusia şi a adăugat alte 14 persoane, printre care oligarhi, pe lista de sancţiuni impuse în legătură cu invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

Această interdicţie se înscrie în cadrul măsurilor similare luate de aliaţii săi precum Statele Unite şi Uniunea Europeană şi "va contribui la atenuarea posibilităţii ca oligarhii ruşi să eludeze restricţiile de pe alte pieţe cu bunuri de lux", a indicat guvernul canadian într-un comunicat.

UPDATE 10.30 Gazul rusesc spre Finlanda a fost oprit

Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă, a anunţat compania energetică publică finlandeză Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, informează France Presse.

„Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte", a declarat compania într-un comunicat, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Consiliul Europei propune un summit al organizaţiei dedicat războiului din Ucraina

Miniştrii de externe ai statelor Consiliului Europei au aprobat vineri la Torino, în Italia, un nou plan de acţiune pentru Ucraina şi au propus organizarea unui summit al şefilor de stat şi de guvern din cele 46 de state membre ale organizaţiei pentru a aborda situaţia creată de războiul declanşat de Rusia, ţară exclusă din Consiliul Europei.

„În cadrul reuniunii a fost manifestată dorinţa de organizare a unui summit al celor 46 de şefi de stat din ţările Consiliului Europei'' pentru a aborda situaţia din Ucraina, pentru a ajuta această ţară „să depăşească pagubele dramatice provocate de război şi a o susţine în reconstrucţie'', a declarat şeful diplomaţiei italiene Luigi di Maio.

Premierul ucrainean a anunțat că Uniunea Europeană a virat 600 milioane de euro din Programul de Asistenţă Macrofinanciară

„UE a virat o nouă tranşă de 600 milioane în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară pentru Ucraina”, a informat el într-un mesaj pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE