Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 106. Forţele ruse îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa

Severodonețk și Lisiciansk, cele mai importante orașe din regiunea Lugansk, sunt sub asediul armatei Moscovei, în timp ce în nord, în regiunea Harkov, bombardamentele Rusiei au lăsat în urmă cinci morți și câteva zeci de răniți.

Soarta Donbasului depinde de ce se întâmplă la Severodonețk - acesta este mesajul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski. Orașul este acum în mare parte sub controlul armatei Rusiei. Lisiciansk, al doilea oraș important din regiune, este, de asemenea, o țintă directă pentru artileria rusă. Situată în nord-vest, mai sus decât Severodonețk, localitatea oferă armatei care îl controlează dominația asupra întregii zone.

Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk „în două-trei zile” cu arme occidentale cu rază de acţiune lungă

UPDATE 14.10: Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk „în două-trei zile", imediat ce va dispune de arme de artilerie „cu rază de acţiune lungă", a afirmat joi Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk (Luhansk), unde continuă lupte aprige.

Armata rusă încearcă de săptămâni să cucerească acest oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru a putea controla întregul bazin minier Donbas. Ruşii au cucerit teren în ultimele zile şi, după o contraofensivă ucraineană la sfârşitul săptămânii trecute, controlează din nou „o mare parte" din oraş, a estimat miercuri seara guvernatorul.

Preşedintele ucrainean Zelenski afirmă că bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas

UPDATE 13.00: Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri.

„Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul", a spus liderul de la Kiev.

Preşedintele Poloniei îi critică pe liderii francez şi german pentru discuţiile lor cu Vladimir Putin

UPDATE 12.00: Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei.

„Sunt uimit de toate aceste discuţii purtate cu Putin de cancelarul federal german Olaf Scholz, de preşedintele francez Emmanuel Macron. Discuţiile cu Putin nu duc nicăieri", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda pentru tabloidul german Bild, într-un interviu postat miercuri pe YouTube.

Voluntar britanic, capturat de separatiştii proruşi, ameninţat cu pedeapsa cu moartea

UPDATE 10.40: Legiunea internaţională pentru apărarea Ucrainei (LIDU) a denunţat miercuri procesul anunţat de presa ucraineană împotriva unuia dintre membrii săi de origine britanic, capturat de separatiştii proruşi.

„În presa ucraineană s-a anunţat că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei cetăţeni străini pe care se pregătesc să-i trimită în justiţie şi că ei riscă pedeapsa cu moartea", a indicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al LIDU, Damien Magrou.

Un emisar special ucrainean se aşteaptă ca ţara sa să primească statutul de candidat la aderarea la UE

UPDATE 09.30: Un emisar special al Ucrainei pentru perspectivele aderării la Uniunea Europeană şi-a exprimat încrederea că ţara sa va primi statutul de candidat, după ce a purtat timp de două zile discuţii la Berlin.

Ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Principalele evenimente

Consecinţele războiului în Ucraina se agravează în lume, trage un semnal de alarmă secretarul general al ONU

Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului, potrivit Agerpres.

Forţele ruse îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa

Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk.

Rusia şi Ucraina fac un nou schimb de corpuri ale soldaţilor ucişi

Kievul a anunţat miercuri un nou schimb de corpuri ale soldaţilor ruşi şi ucraineni ucişi în lupte, printre care şi combatanţi ucraineni de la oţelăria Azovstal din Mariupol, în timp ce corpurile unor soldaţi predate Ucrainei la ultimul schimb de acest fel au ajuns la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE