Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, reacție după atacurile din Israel: ”Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a românilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară a celor care vor să revină în ţară rapid, lucru care va fi posibil în curând, potrivit Agerpres.

"Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta", a spus şeful statului, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, potrivit Agerpres.

El a indicat că ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află în delegaţia sa din vizita de stat în Portugalia.

"Evident că din primul moment am discutat şi suntem în contact cu toate părţile, cu ambasada noastră şi cu alţii", a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor sunt la dispoziţia românilor pentru orice informaţie, consiliere sau asistenţă consulară.

"Este, din acest punct de vedere, o situaţie tristă şi sper că acest atac va fi terminat în curând", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, condamnă atacurile asupra Israelului

Președintele a condamnat ferm atacurile de sâmbătă asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi.

"România este solidară cu Israel şi reiterează susţinerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare", a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a informat anterior că, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, a fost activată Celula de Criză la nivelul ministerului, aceasta fiind în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.

Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, relatează agenţiile internaţionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE