Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, la Bruxelles: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere

Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistenţă, dar şi pe oferirea unui răspuns adecvat la implicaţiile complexe ale conflictului militar din Ucraina, a declarat, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Cu prilejul reuniunii, a fost agreat și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizând importul de țiței și produse petroliere din Rusia, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte, asupra cărora Consiliul European va reveni cât mai curând posibil. Textul final a inclus și o clauză de solidaritate între statele membre, care corespunde inclusiv solicitărilor formulate de România în cadrul discuțiilor, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pentru a acoperi nevoile urgente de lichidități ale Ucrainei, șefii de stat și de guvern au manifestat disponibilitatea de acordare a unui nou pachet de asistență macrofinanciară excepțională Ucrainei pentru 2022, în valoare de până la 9 miliarde de euro. Consiliul European a invitat, de asemenea, Comisia Europeană să avanseze propuneri privind reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin crearea unei posibile platforme dedicate reconstrucției.

La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE