Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre extinderea Schengen. „Sunt optimist că vom găsi soluții și pentru votul austriac, și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va purta discuții la nivel bilateral cu oficialii din Austria pentru a susține aderarea României la spațiul Schengen, însă a recunoscut că până în 15 ianuarie ”este greu de crezut că se va discuta ceva” și în două săptămâni nu se așteaptă „să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria”.

Cu prilejul primii președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a explicat că aderarea României la Spațiul Schengen nu se transează la reuniunea Consiliului European.

„Chestiunea Schengen nu se tranșează la Consilul European, ci la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de Interne din cadrul Consiliului UE. Imediat după cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis: „Nu putem să ne permitem încă un eșec”

„Convingerea mea e că atunci când va fi pusă pe agendă va primi un răspuns pozitiv. Nu putem noi, UE, să ne permitem încă un eșec.

Consiliul European la care faceți referire din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria.

Trebuie să înțelegem cu toții împreună că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI.

În concluzie, voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul Extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată în marja reuniunii între noi, dar fără să apară în concluzii.

Sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria. Cea mai bună soluție, asta e clar pentru toată lumea, e ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen”, a concluzionat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE