Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Juan Carlos I: Prima întoarcere a fostului rege în Spania în doi ani aprinde dezbateri

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I urmează să se întoarcă acasă joi, după aproape doi ani în exil autoimpus. Acesta a plecat în Emiratele Arabe Unite în 2020, pe fondul unor scandaluri legate de finanțele sale.

Casa regală a spus că bărbatul de 84 de ani va vizita mai întâi orașul Sanxenxo, din nord-vest, unde este programat un eveniment de yachting. El plănuiește să călătorească luni la Madrid pentru a-și vedea fiul, regele Felipe al VI-lea, și alți membri ai familiei regale, a anunțat palatul într-un comunicat.

Palatul regal a declarat că fostul rege se va întoarce luni la „reședința sa permanentă și stabilă” din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Se spune că vizita sa reflectă dorința lui Juan Carlos de a „călătorește frecvent în Spania pentru a vizita familia și prietenii”.

Vestea a iscat păreri diferite între politicienii țării

„Cred că toți cetățenii spanioli merită o explicație”, a declarat ministrul spaniol pentru afaceri economice, Nadia Calviño, joi pentru postul Cadena Ser.

Pentru mine, nu contează unde este regele. (...) Ceea ce cred eu, pentru demnitatea unei instituții precum Casa Regală – și asta vine de la cineva care nu este monarhist – este că ar trebui să fie tras la răspundere și să explice spaniolilor ce a făcut când era șef al statului.

-Yolanda Díaz, al doilea viceprim-ministru și un membru înalt al partidului Unidas Podemos (n.a. Uniți Putem)

 „Procurorii au spus deja că au existat nereguli și că aceste nereguli nu fac obiectul urmăririi penale”, a declarat Edmundo Bal, purtătorul de cuvânt al partidului Ciudadanos.

Procurorii spanioli nu au găsit dovezi care să-l ducă pe fostul monarh în judecată, deoarece o mare parte din presupusele comportamente greșite, care implică milioane de euro (dolari) în conturi nedeclarate, s-au întâmplat când Juan Carlos avea imunitate legală ca rege al Spaniei. Alte acte de potențială fraudă au căzut în afara termenului de prescripție.

Investigațiile au dus la recuperarea a 5,1 milioane de euro (5,4 milioane de dolari) în amenzi și taxe pentru venituri pe care Juan Carlos nu le-a declarat autorităților fiscale spaniole, au spus procurorii în concluziile lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE