Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sfert din Manchester United, vândut miliardarului Jim Ratcliffe. Clubul englez a anunțat oficial înțelegerea

Jim Ratcliffe, unul din cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere estimată la 23,3 miliarde de dolari în decembrie 2023 (potrivit Forbes), cumpără 25% din clubul englez de fotbal Manchester United.

Ca parte a înțelegerii, Ineos Group, deținut de Ratcliffe, va prelua controlul asupra operațiunilor clubului englez de fotbal. De asemenea, miliardarul englez va oferi o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari, pentru a permite investiții viitoare pe Old Trafford, anunță Manchester United, într-un comunicat.

Familia Glazer încearcă de un an să vândă Manchester United. Americanii au fost aproape să o facă în această vară, după cinci oferte venite toate șeicului Jassim Bin Hamad Al-Thani. Numai că frații Glazer au cerut un preț prohibitiv, 7 miliarde de euro ceea ce o transforma pe Manchester United în cel mai scump din istorie.

De altfel, conform Forbes, "Diavolii" chiar sunt cel mai valoros club al planetei.

  • În prezent, Manchester United este evaluat de bursă la 3,3 miliarde de dolari.

Un sfert din Manchester United, vândut lui Jim Ratcliffe

Între timp, deși a cincea ofertă a șeicului, care era de 5,8 miliarde de euro, fusese acceptată inițial, lucrurile s-au complicat, iar familia Glazer a dorit fie să obțină o sumă mai mare, fie să vândă doar o parte din club. Șeicul a plusat "pe ultima sută" și a oferit chiar suma cerută, 7 miliarde de euro, numai că, de această dată, Glazer-ii nu au mai dorit să vândă.

Astfel, Jim Ratcliffe a cumpărat 25% din acțiuni. El este un fan declarat al "Diavolilor". Potrivit publicației Sky Sports, Sir Jim Ratcliffe va achita 1,5 miliarde de euro familiei Glazer pentru 25% din clubul Manchester United. Publicația Monaco Tribune susține că suma ar fi de 1,4 miliarde.

  • Potrivit evaluării făcute de specialiștii lui Ratcliffe, Manchester United ar valora 6,5 miliarde de euro, excluzând datoria netă de 600 de milioane de dolari, conform Reuters, care citează o sursă din club.

Jim Ratcliffe, noul acționar al lui Manchester United

Ratcliffe, în vârstă de 71 de ani, este fondatorul gigantului petrolier INEOS, companie pe care a înființat-o în 1998. El mai deține și echipa franceză OGC Nice, iar în vara trecută a negociat pentru a cumpăra clubul Chelsea, care a ajuns, în cele din urmă, la Todd Boehly.

Însă deși părțile s-au înțeles, actele încă nu au fost semnate, potrivit unei surse din club, care a preferat să rămână anonimă, citată de Reuters. Însă acesta susține că evenimen tul va avea loc la finalul acestei săptămâni.

Consiliului de Administrație îi rămâne sarcina de aproba oferta. Din Consiliul de Administrație fac parte cei șase frați Glazer, Richard Arnold (director executiv), Cliff Baty (director financiar), Patrick Stewart (director al departamentului legal și consilier general) și trei directori independenți: Robert Leitão, Manu Sawhney și John Hooks.

Ratcliffe îl vrea pe Mbappe la Manchester United

În organigrama clubului, Jim Ratcliffe ar urma să se ocupe de partea sportivă, iar fanii se așteaptă ca o parte din oficialii de pe Old Trafford să fie îndepărtați, în special cei din Consiliul de Administrație. De la instalarea lui Erik ten Hag ca managar, aceștia i-au adus olandezului aproape toate transferurile cerute.

Totodată, Ratcliffe are misiunea declarată de a-i readuce pe fani alături de echipă. Ratcliffe promite că va aduce pe Teatrul Viselor un superstar, chiar în această iarnă, iar Kylian Mbappe este cel vizat, potrivit presei britanice. Ar fi o lovitură incredibilă dată de Ratcliffe. De altfel, atacantul francez, considerat cel mai valoros fotbalist al planetei în ultimii cel puțin trei ani, va deveni liber de contract în iunie 2024. United va avea însă o misiune grea, dacă avem în vedere că Mbappe a fost foarte aproape de Real Madrid de două ori, iar madrilenii ar reprezenta o prioritate pentru el.

Totodată, Jim Ratcliffe a promis că va reface stadionul și îi va mări capacitatea de la 74.310 de locuri, la 90.000.

  • Malcolm Glazer, care a murit în 2014, are șase descendenți, care dețin în total 96% din acţiunile cu drept de vot ale lui Manchester United.

Manchester United, cel mai valoros club din lume

În vară, Jim Ratcliffe a făcut o ofertă de a cumpăra 60% din acțiunile clubului, ceea ce părea agreat de frații Glazer, în primă fază. Numai că, ulterior, ei s-au răzgândit și păreau dispuși să accepte oferta șeicului.

  • Familia Glazer a devenit proprietara lui Manchester United în mai 2005 și a anunțat că vinde clubul în noiembrie 2022.

În ultimii ani, Manchester United și-a pierdut strălucirea de odinioară, iar specialiștii relaționează acest declin cu plecarea legendarului Sir Alex Ferguson, din 2013, după 26 de ani la cârma clubului.

Din iunie 2022, Manchester United este antrenată de olandezul Erik ten Hag. Sub comanda sa, "Diavolii", au câștigat Cupa Ligii Angliei, primul lor trofeu în 6 ani.

Manchester United este unul dintre cele mai vechi cluburi din lume. A fost înființat în 1878, când se numea Newton Heath LYR Football Club, iar din 1902, poartă denumirea actuală.

United este cea mai titrată echipă din Anglia, cu 67 de trofee, dintre care 20 de titluri în Premier League.

Manchester United evoluează pe istoricul stadion Old Trafford, suranumit și Teatrul" Viselor" (74.310 locuri).

În ultimele decenii, Manchester United a fost considerat cel mai scump club din lume, în clasamentele realizate de reputata publicație de specialitate Forbes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE