Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Republica Cehă a început campania electorală pentru scrutinul prezidenţial din ianuarie

Cei nouă candidaţi la scrutinul prezidenţial, care va avea loc în Republica Cehă în 13 şi 14 ianuarie 2023 pot, începând de miercuri, să-și prezinte clipurile electorale la radioteleviziunea de stat şi pot afişa material publicitar cu caracter electoral în spaţiile publice, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Nouă candidaţi aspiră să-l înlocuiască în funcţia de şef al statului pe preşedintele în exerciţiu, Milos Zeman, care îşi încheie două mandate de cinci ani, maximum permis de legislaţie.

De câteva zile, candidaţii au început să-şi transmită mesajele electorale prin intermediul paginilor lor de internet.

Cine sunt candidații

Printre candidaţi se numără generalul în retragere Peter Pavel, în vârstă de 61 de ani, care a fost şeful Statului Major al armatei cehe şi preşedinte al comitetului militar al NATO, şi care porneşte ca favorit, fiind creditat cu 28% din intenţiile de vot.

Îl urmează la mică distanţă, cu 27,5% din intenţiile de vot, Danuse Nerudova, economistă şi fost rector al Universităţii Mendel din Brno (estul ţării), în vârstă de 44 de ani, cea mai tânără candidată dintre toţi cei nouă aspiranţi la acest post, cu atribuţii în principal protocolare şi de reprezentare.

Pe locul trei în intenţiile de vot, cu 24,5%, se află fostul premier populist şi magnat agroindustrial Andrej Babis, în vârstă de 68 de ani, care este în prezent judecat pentru presupuse fraude cu fonduri europene.

Dacă, aşa cum este de aşteptat, niciun candidat nu va obţine majoritatea absolută în primul tur de scrutin din 13 şi 14 ianuarie, după două săptămâni se va organiza un al doilea tur între primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi.

Ceremonia de învestire a noului şef de stat va avea loc la 8 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE