Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actele de stare civilă, mai ușor de obținut. Guvernul a adoptat Ordonanța care simplifică procedura

În ședința de miercuri, Executivul a adoptat o Ordonanță care modifică și completează Legea 119/1996, cu privire la actele de stare civilă. Prin aceasta, se creează cadrul legal care operaționalizează proiectul Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Astfel, cererile cetățenilor români și străini pentru actele de stare civilă înregistrate în România vor putea fi soluționate mai repede de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria la care este depusă cererea

Cetățenii vor putea depune cererile pentru acte civile la oricare serviciu de evidență a populației sau primărie


"Operaţionalizarea sistemului informatic de gestiune a activităţii de stare civilă presupune armonizarea normelor metodologice incidente acestui domeniu cu noile fluxuri informatizate de lucru şi cu procesele interne ale instituţiilor implicate", a informat un comunicat al Guvernului.

Astfel, se instituie posibilitatea cetăţenilor de a depune cererile în materie de stare civilă la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primărie, în acord cu evoluţia tehnologică, astfel încât să fie simplificate procedurile specifice.

De asemenea, ordonanţa prevede stabilirea competenţei de soluţionare a cererilor în materie de stare civilă de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria la care este depusă cererea, astfel încât să se faciliteze obţinerea documentelor de stare civilă şi reducerea timpului alocat soluţionării.

Alte modificări se referă la stabilirea termenului pentru întocmirea actului de naştere în situaţia declarării tardive, dar nu mai târziu de un an de la naştere, respectiv la abilitarea serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, respectiv a municipiului Bucureşti, de a soluţiona cererile cetăţenilor aflaţi în situaţii deosebite privind eliberarea certificatelor/extraselor multilingve de stare civilă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE