Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Greta Thunberg, criticată în Germania după ce a cerut un „armistiţiu imediat” în Gaza în timpul unei manifestaţii ecologiste

Publicat de: Euronews

Mai multe voci s-au ridicat luni în Germania împotriva activistei de mediu Greta Thunberg după ce aceasta a îndemnat la un "armistiţiu" şi a arborat o keffiyeh în negru şi alb în timpul unei manifestaţii pentru climă care a avut loc cu o zi înainte la Amsterdam, informează AFP.

Militanta a îndemnat duminică la un "armistiţiu imediat" în Orientul Mijlociu, în timpul unui marş pentru mediu ce a reunit circa 70.000 de participanţi în oraşul olandez, pentru a cere mai multă atenţie din partea autorităţilor la schimbările climatice, cu zece zile înainte de alegerile anticipate din Olanda.

"În calitate de mişcare pentru justiţia climatică, trebuie să ascultăm vocile celor care sunt oprimaţi şi ale celor care luptă pentru libertate şi justiţie", a afirmat ea în faţa mulţimii.

Greta Thunberg a fost întreruptă de un bărbat care a încercat să-i smulgă microfonul, afirmând că a venit pentru o manifestaţie ecologistă - aceasta era organizată de o coaliţie ce reuniunea în special Extinction Rebellion, Fridays for Future, Oxfam şi Greenpeace - şi "nu pentru punctul său de vedere politic".

În Germania, unde securitatea Israelului este considerată "raţiune de stat" din cauza responsabilităţii istorice a acestei ţări în Holocaust, acest episod a suscitat reacţii puternice, unii reproşându-i luările de poziţie considerate pro-palestiniene în conflictul dintre Israel şi Hamas.

El marchează "sfârşitul Gretei Thunberg în calitatea de activistă climatică", a declarat Volker Becker, preşedintele DIG, un grup de prietenie germano-israelian. "Ura faţă de Israel este principala sa cauză", a adăugat el.

Critici de la ambasada Israelului în Germania

Ambasada Israelului în Germania s-a declarat "mâhnit (de faptul) că Greta Thunberg utilizează scena climatică în scopuri personale".

În urma bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza care au urmat atacurilor sângeroase ale mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului, Fridays for Future a denunţat "genocidul" din Gaza şi a criticat "sprijinul occidental şi maşinăriile de dezinformare".

Afirmaţii de care s-a desolidarizat preşedinta filialei germane a organizaţiei, Luisa Neubauer, care s-a declarat recent "decepţionată de faptul că Greta Thunberg nu are de zis nimic concret despre victimele evreieşti ale masacrului din 7 octombrie".

Greta Thunberg era "extraordinar de raţională şi de perspicace" în trecut, însă mişcarea va trebui de acum să examineze "cu cine mai avem o bază să lucrăm, fondată pe valorile comune", a mai spus Luisa Neubauer.

"Este evident că (...) realităţile mondiale diverg în ceea ce priveşte Israelul şi Palestina. Însă aceasta nu justifică antisemitismul sau dezinformarea", a avertizat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE