Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Stare de urgenţă, decretată pe insula Ischia, în urma unei alunecări masive de teren. Șapte oameni au murit

Cel puțin șapte oameni, printre care un nou-născut și alți doi copii, au murit în urma alunecărilor de teren. Printre victime se numără și un turist din Bulgaria. Alte cinci persoane sunt dispărute, iar echipele de intervenție continuă căutările.

Guvernul italian a decretat duminică starea de urgenţă pe insula Ischia din sudul Italiei, unde sâmbătă dimineaţa s-a produs o alunecare de teren.

Un prim pachet de urgenţă de două milioane de euro a fost deblocat la finalul şedinţei extraordinare de guvern necesare pentru a decreta starea de urgenţă, a declarat ministrul protecţiei civile Nello Musumeci.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursă foto: Profimedia

Autoritățile italiene au mai spus că peste 100 de oameni sunt izolați, au rămas fără apă potabilă sau electricitate.

Cea mai mare cantitate de precipitații din ultimii 20 de ani

Inițial, vicepremierul italian Matteo Salvini, care este și ministru al Infrastructurii, a declarat că s-au înregistrat opt morți, însă acest lucru nu a fost deocamdată confirmat de autoritățile locale.

Zeci de echipaje de intervenție s-au deplasat pe insulă, în timp ce scafandrii au căutat victime în apele din largul coastei.

Mai multe clădiri s-au prăbușit și autovehicule au fost împinse în mare, după precipitații abundente. Potrivit oficialilor, aceasta a fost cea mai mare cantitate de precipitații din ultimii 20 de ani, iar riscul unor noi alunecări de teren persistă.

Experții spun că episoadele de precipitații abundente devin tot mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice. În consecință, crește riscul alunecărilor de teren, în mai multe zone ale Italiei.

Statisticile arată că există un număr mare de case construite ilegal

Prim-ministrul Giorgia Meloni a spus că așteaptă în continuare informații de la Departamentul de Protecție Civilă și de la autoritățile locale din regiune. Ea a adăugat că și guvernul își exprimă solidaritatea cu cetățenii și primarii din localitățile de pe insula Ischia și mulțumește salvatorilor implicați în căutarea celor dispăruți.

Ischia este o insulă vulcanică ce atrage turiști pentru apele sale termale și pentru zona de coastă pitorească. Aceasta este foarte aglomerată, iar statisticile arată că există un număr mare de case construite ilegal, ceea ce îi expune pe locuitori la un risc permanent de inundații și cutremure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE