Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, condamnat de un judecător pentru declarații false

După 12 zile de deliberări, un tribunal din Viena a dat verdictul în procesul fostului cancelar austriac Sebastian Kurz.

Un judecător l-a condamnat pe Kurz pentru că a făcut declarații false în cadrul unei anchete parlamentare.

Kurz, care a fost aclamat cândva drept un "copil-minune" al Partidului Popular Austriac, a demisionat în 2021 în urma unei alte anchete de corupție.

Procurorii din cadrul procesului, care a început în octombrie, l-au acuzat pe bărbatul de 37 de ani că a dat declarații false în iunie 2020 în timpul unei anchete privind rolul său în înființarea unui holding numit OeBAG.

De asemenea, el este interogat pentru că a dat declarații false în cadrul aceleiași anchete privind numirea fostului său apropiat Thomas Schmid într-o funcție de conducere.

Potrivit Associated Press, o copie privată a actului de acuzare implică mesaje text incriminatoare de pe telefonul lui Schmid.

Schmid a depus numeroase mărturii în calitate de martor principal al acuzării în acest caz.

Kurz a negat acuzațiile și a insinuat că acest caz a fost influențat de politică.

Sebastian Kurz a ajuns la putere la vârsta de 31 de ani cu o platformă anti-imigrație, în calitate de lider al Partidului Popular.

Devenit cancelar în 2017, el a cerut alegeri anticipate după demisia vicecancelarului său, care a fost surprins într-o înregistrare video în care ar fi promis contracte guvernamentale unui potențial investitor rus.

Kurz a revenit la putere într-o coaliție cu Verzii la începutul anului 2020, dar a demisionat din nou în 2021, după ce a devenit ținta unei a doua anchete pentru suspiciuni de mită.

Cazul este pentru prima dată în 30 de ani când un fost cancelar austriac este judecat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE