Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fetită de 12 ani, ucisă într-un apartament din București. Motivul pentru care Poliția nu a cerut mandat pentru căutarea victimei

Este o anchetă de amploare a polițiștilor în cazul fetei găsită moartă și ascunsă într-o canapea, într-un apartament din Sectorul 4 din București. Polițiștii fac audieri pe bandă rulantă pentru a înțelege cum s-a produs tragedia. În același timp, sunt și semne de întrebare cu privire la felul în care a fost gestionată situația din momentul în care a fost raportată dispariția.

Tatăl fetiței a fost adus la sediul Poliției pentru a fi audiat. Între timp, mama copilei a fost reținută marți dimineața în Spania, în condițiile în care polițiștii din România au emis un mandat de aducere pe numele femeii.

În următoarele 72 de ore, urmează ca polițiștii români să se lămurească cum va fi audiată mama fetei. Una dintre variante este ca anchetatorii să meargă în Spania pentru a o audia. De asemenea, este luată în calcul și varianta audierii online. În acest moment, procurorii au deschis un dosar penal pentru omor.

Pe data de 3 mai, tatăl fetei venea pentru dată în fața polițiștilor și le spunea că fetița sa de 12 ani nu a mai fost adusă de mamă cu care nu mai trăia împreună. Atunci polițiștii au început să o caute din adresă în adresă; au mers la apropiați și inclusiv la rude din județul Suceava.

Concubinul mamei, principalul suspect în cazul crimei

În schimb, semnele de întrebare vin cu privire la o altă modalitate prin care copilul ar fi putut fi găsit mai devreme prin sistemul alertă copil răpit, care înseamnă alte proceduri, un număr mai mare de polițiști implicați în misiunea de căutare-găsire, dar pe de altă parte ar fi însemnat și alte metode prin care ar fi putut s-o o identifice pe mamă.

Dacă a fost solicitat un mandat prin care s-ar fi putut urmări telefonul mobil sau dacă sunt făcute tranzacții bancare. Polițiștii au precizat că în această situație vorbim de o cauză civilă, nu a fost nevoie să meargă la un judecător pentru a cere un astfel de mandat.

În acest moment, principalul suspect este concubinul femeii. Acesta este în continuare de negăsit.

Cum a fost descoperit cadavrul fetiței

Alerta a fost dată, sâmbătă, 3 iunie, după ce un cadavru a fost descoperit, în lada unui pat, într-un apartament din Sectorul 4 din Capitală. Trupul aflat într-un stadiu avansat de descopunere a fost descoperit de proprietarul locuinței care a sunat la 112. Ințial, anchetatorii au luat în calcul ipoteza că victima ar fi o femeie, însă testele genetice efectuate de medicii legiști au scos la iveală că este vorba, de fapt, despre trupul unei fetițe de 12 ani.

”La data de 06.06.2023, în baza concluziilor expertizei genetice judiciare efectuate de Institutul Național de Criminialistică, s-a stabilit că persoana decedată, găsită într-un sac din plastic în lada canapelei unei locuințe din mun. București, sector 4, este o minoră în vârstă de 12 ani, identificarea având loc prin compararea profilului genetic al cadavrului cu profilul genetic al tatălui minorei.”, se arată într-un comunicat emis marți de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Procurorii au precizat că s-au sesizat din oficiu și au început urmărirea penală în acest caz.

”La data de 03.06.2023, poliţiştii Secţiei 16 au fost sesizaţi de proprietarul unui apartament din municipiul Bucureşti, Sector 4, cu privire la faptul că, după plecarea unor chiriaşi, a găsit în lada canapelei un sac din plastic, ce emană un miros de putrefacţie.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor. În datele de 3 şi 4.06.2023, procurorul criminalist, poliţişti din cadrul Serviciului Omoruri şi cei din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat cercetarea la faţa locului, fiind ridicate mai multe mijloace de probă ce urmează a fi valorificate în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pe 3 iunie sacul din plastic a fost transportat la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde a fost desfăcut, constatându-se că „în interior se afla cadavrul unei persoane de sex femeiesc, aflat în stare de putrefacţie. Autopsia medico-legală a stabilit că moartea persoanei neidentificate, de sex femeiesc, a fost violentă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE