Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără adresă, fără drept la vot. În Europa există aproape 900.000 de oameni fără adăpost care nu pot participa la alegeri

Odată cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, instituțiile Uniunii îndeamnă tot mai des oamenii să nu rateze șansa și să voteze. Numai că mulți dintre ei nu pot, este vorba despre persoanele fără adăpost. 

Aproape 900.000 de persoane trăiesc în condiții dificile sau în locuințe temporare în întreaga Europă. Federația Organizațiilor Naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost, spune că majoritatea sunt cetățeni ai Uniunii, adesea incapabili să meargă la vot. În mai multe țări, cum ar fi Belgia, cea mai mare barieră este cea administrativă.

María José Aldanas, ofițer de politici, Feantsa: ”Trebuie să aveți o adresă permanentă unde sunteți înregistrat pentru a vota. Așadar, dacă persoanele fără adăpost locuiesc în locuințe temporare, adăposturi sau pe străzi, este dificil să se înregistreze la o adresă permanentă.”

Nu este vorba doar despre oamenii care trăiesc pe stradă, ci și cei în situații complicate de locuit, așa-numitul "sans chez-soi". La Bruxelles, ei se adună în sindicatul numit ”Immense” pentru ajutor reciproc în viața de zi cu zi. Unii ar vrea să voteze la alegerile europene, dar nu pot.

Joëlle, membru al sindicatului Immense: ”Nu am adresă pentru că mi-am pierdut casa și nu mai am nici măcar carte de identitate, pentru că mi-au fost furate actele. Deci nu exist ca cetățean al propriei mele țări din moment ce sunt belgian. Dacă nu exiști din punct de vedere administrativ, ei bine, nu poți vota.” 

Votul persoanelor fără adăpost, un proces complicat

În principiu, oamenii care nu au o adresă oficială de domiciliu ar putea obține o alta de referință într-un centru de plasament. Dar procesul este adesea lung și complicat.

Roberto Marzipani, membru al sindicatului Immense: ”Nu am primit o invitație de vot și nu mă pot întoarce la adresa administrativă oficială pe care o mai am ca adresă de referință pentru că nu mai am voie să intru în clădire. Este o casă de odihnă în zona Tour et Taxis. Am fost dat afară cu poliția.” 

De multe ori, votul persoanelor aflate în dificultate nu este o prioritate pentru autorități în comparație cu nevoile mai urgente.

Laurent d’Ursel, secretar al sindicatului Immense: ”Rezultatul alegerilor, impactul rezultatului votului meu asupra situației mele personale, este extrem de îndepărtat. Și când te grăbești să supraviețuiești, astfel de lucruri trec, nu sunt între prioritățile tale.” 

Parlamentul European a solicitat revizuirea dovezii adresei ca o condiție pentru vot. Dar pentru aceste alegeri europene este prea târziu. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE