Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extinderea Schengen, absentă de pe agenda JAI. Europarlamentarii români au păreri împărțite cu privire la strategia de aderare

Consiliul JAI de pe 9 și 10 martie este prima reuniune, după cea din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen. Oficial, extinderea spațiului de liberă circulație nu este pe agenda acestei întâlniri. Ministrul de Interne, Lucian Bode, va fi și el prezent la reuniune. În același timp, europarlamentarii români au păreri împărțite când vine vorba despre strategia de aderare la spațiul Schengen.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că subiectul aderării României la Schengen va fi din nou pus pe agenda doar în momentul în care România va avea sprijinul unanim al statelor membre. Pentru asta, arată europarlamentarul, România trebuie să consolideze sprijinul pe care îl are deja din partea statelor membre și să încerce să schimbe poziția Vienei prin găsirea unor soluții cu privire la reducerea fluxului migraționist către Austria.

„La finalul anului trecut, 26 din 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Comisia Europeană și Parlamentul European au spus foarte clar că România îndeplinește condițiile de aderare și merită să fie în spațiul Schengen. Nu am avut sprijin unanim și, din păcate, decizia de aderare la spațiul Schengen se ia cu unanimitate. Acum trebuie, în primul rând, să consolidăm sprijinul pe care îl avem. Exact asta facem în acest moment. Am văzut cu toții că toate celelalte state, în afară de Austria, au poziții favorabile, au făcut declarații de susținere, au chiar mandat din parlamentele lor naționale de a susține România.

În al doilea rând, trebuie să încercăm să schimbăm poziția Austriei. Cancelarul Austriei, știm cu toții, a acționat populist, din cauza presiunii existente pe migrație în Austria. Trebuie să susținem toate măsurile propuse de la nivel european pentru reducerea fluxului migraționist spre Austria și chiar noi, la nivel bilateral să facem mai mult cu Austria, dacă ni se cere acest lucru.

Noi vom repune subiectul pe masă doar în momentul în care avem sprijinul unanim al tuturor statelor membre. Următorul vot care se va da în consiliul JAI, privind aderarea României la spațiul Schengen va fi un vot pozitiv.

Decizia de anul trecut, de a avea un vot, a fost o decizie corectă, pentru a arăta sprijinul larg pentru România și izolarea Austriei. Toată lumea simte că decizia luată anul trecut a fost una nejustificată, a fost o nedreptate la adresa României. Ca atare, în toate demersurile pe care le facem și în toate discuțiile pe care le avem, trebuie să ne asigurăm că păstrăm sprijinul pentru România și că obținem sprijinul Austriei. Dacă la nivelul societății, opiniei publice din Austria se formează un curent favorabil României, va fi mai ușor guvernului Austriei să își schimbe poziția”, a spus Siegfried Mureșan.

O strategie comună cu Bulgaria

Pe de altă parte, europarlamentarul Dragoș Tudorache crede că Romania ar trebui să pregătească o strategie comună cu Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen și că ar trebui să abordăm inițial Olanda și abia mai apoi Austria.

„Acest consiliu JAI ar fi putut fi a doua șansă, după cea ratată în decembrie, dar pentru asta ar fi trebuit să se facă niște pași.

La acest moment trebuie făcută o strategie comună cu Bulgaria. A fost evident la votul din decembrie că nu e doar problema Austriei, care ,din punctul meu de vedere, trebuie lăsată ultima. Mai este și problema Olandei, care a dat acel vot diferențiat între România și Bulgaria. Dacă este să mergem pe varianta diferențierii, cel puțin din semnalele pe care și eu le-am auzit, există problema ca alte state membre decât Austria și Olanda, să aibă probleme cu această diferențiere între România și Bulgaria. Prin urmare, strategia politică la acest moment, trebuie făcută comun cu Bulgaria, pentru a aborda întâi Olanda și apoi Austria”, a spus Dragoș Tudorache.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE