Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experți ONU: Autorii numeroaselor crime, inclusiv violență sexuală, comise de către Hamas, trebuie să fie pedepsiți

Doi experți în drepturile omului ai Organizațieiu Națiunilor Unite au cerut ca autorii a numeroase presupuse crime, inclusiv violență sexuală, comise în timpul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian de către Hamas, să fie pedepsiți, informează France Presse.

Dovezile tot mai tulburătoare ale violențelor sexuale raportate

„Dovezile tot mai mari ale violenței sexuale raportate sunt deosebit de tulburătoare”, au declarat raportoarea specială a ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards, și raportorul special pentru execuții extrajudiciare, Morris Tidball-Binz. Cei doi oficiali sunt experți independenți numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele Națiunilor Unite.

Persoane arse de vii și tortură sexuală

Cei doi experți au evocat cazurile unor persoane arse de vii în casele lor sau în adăposturi, precum și trupuri ale ostaticilor Hamas care au fost decapitate, mutilate sau care aveau semne de execuție.

Totodată, experții au amintit de actele de tortură sexuală (inclusive viol, viol în grup, agresiune sexuală, mutilare și împușcare la nivelul organelor genitale). Potrivit acestora, aceste crime constituie încălcări grave ale dreptului internațional și pot fi calificate drept crime împotriva umanității.  

ONU criticată de lentoare în anchetarea violențelor sexuale comise de militanții Hamas

Organizația Națiunilor Unite a fost criticată pentru că a răspuns prea încet la violurile și violența sexuală comise în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie. Acest atac, cel mai mortal împotriva civililor pe teritoriul israelian de la înființarea statului în 1948, a provocat în jur de 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanțul israelian. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite, inclusiv aproximativ 100 eliberate în schimbul prizonierilor palestinieni în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE