Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurostat: România, printre ţările UE care au avut cea mai mare creștere a preţurilor producţiei industriale, în octombrie

Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de peste 30% la prețurile produselor care ies din fabrici. în octombrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Astfel, preţurile producţiei industriale s-au majorat în majoritatea statelor membre UE în ritm anual, iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (68%), Slovacia (59,3%), Letonia (57,9%), Bulgaria (55,5%) şi România (53,8%). Singura excepţie a fost Irlanda, cu un declin de 17,2%.

Cele mai mari creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Grecia (9,6%), Ungaria (6,2%) şi Belgia (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 32,5%), Bulgaria (minus 8,8%) şi Danemarca (minus 5,5%). România a raportat un avans de 2,6% în octombrie, după un declin de 0,7% în septembrie.

Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au scăzut cu 6,6%, în timp ce preţurile la bunurile de intermediare au înregistrat un avans de 0,3%, iar preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 0,5%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE