Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectul vizitei lui Joe Biden: Arabia Saudită acceptă să crească producția de petrol

Arabia Saudită a declarat că este dispusă să își mărească capacitatea zilnică de producție de petrol cu un milion de barili.

Promisiunea de a crește capacitatea de extracție a fost făcută pe 16 iulie de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, informează Europa Liberă. Prințul a declarat că Arabia Saudită își va crește capacitatea de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, de la 12 milioane în prezent, dar, „după aceea, regatul nu va mai avea capacitatea de a crește producția”.

Printre punctele principale de pe agenda lui Biden în timpul opririi sale în Arabia Saudită s-a numărat și încercarea de a obține un angajament din partea Riadului și a membrilor OPEC și OPEC+ de a crește producția, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a perturbat aprovizionarea, a crescut prețurile și a dus la îngrijorări la nivel mondial cu privire la o nouă criză energetică.

Grupul OPEC+ este format din membri ai cartelului, plus Rusia și alți mari producători de petrol. Următoarea reuniune a grupului urmează să aibă loc la 3 august.

Summit la Riad

Turneul din Orientul Mijlociu al președintelui Joe Biden a ajuns la final. Ultima oprire a fost în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu oficialii locali, dar și cu lideri ai statelor din Consiliul de Cooperare al Golfului.

La summitul din Riad, alături de Joe Biden, au participat și reprezentanți ai Irakului, Egiptului și Iordaniei.

Salutul în stil pandemic dintre Joe Biden și Mohammed bin Salman a creat numeroase controverse. Liderul american a fost criticat pentru acest gest prietenesc față de Prințul moștenitor saudit, din cauza presupusei implicări a acestuia în asasinarea jurnalistului Jamal Kashogi.

La finalul vizitei, Biden a subliniat principiile strategiei sale pentru Orientul Mijlociu, concentrându-se pe cooperarea și securitatea regională, găsirea unor soluții de pace în Yemen și pe consolidarea relațiilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE