Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția de guvernare din Israel vrea dizolvarea parlamentului și anticipate. Yair Lapid urmează să preia șefia Guvernului

Publicat de: Andreea Smerea

Premierul Israelului Naftali Bennett și ministrul de Externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri. Yair Lapid urmează să preia între timp funcția de premier.

Potrivit acordului de rotație dintre Bennet și Lapid, odată ce parlamentarii votează dizolvarea Knessetului, Lapid devine premier interimar.

După dizolvarea Knessetului, vor fi convocate alegeri anticipate. Data propusă pentru noile alegeri parlamentare este 25 octombrie.

Prăbușirea Guvernului are loc cu mai puțin de o lună înainte de vizita președintelui Joe Biden în Israel, programată pentru 13 iulie.

Lapid va rămâne în continuare ministru de Externe, iar Bennett devine prim-ministru supleant și se va ocupa de portofoliul privind Iranul, în Guvernul interimar.

Prăbușirea Guvernului este o altă dovadă că Israelul nu și-a revenit din criza politică ce a cuprins statul în 2019. În ultimele săptămâni, Bennett și Lapid au încercat să schimbe o lege care reglementează coloniile israeliene din teritoriile ocupate din Cisiordania.

Nir Orbach, deputat și membru în Yamina (partidul Dreapta Naționalistă), condus de Bennett, a anunțat săptămâna trecută că părăsește Coaliția pentru că legea privind coloniile nu a fost înnoită.

Bennett a făcut presiuni asupra lui Orbach, pentru a rămâne în coaliție, dar nu a reușit să îl convingă.

Ultima întâlnire dintre cei doi s-a terminat cu Orbach dându-i lui Bennett un ultimatum, potrivit căruia, dacă legea așezărilor nu trece într-o săptămână, el va vota cu opoziția pentru convocarea de alegeri.

Bennett a fost cel care a hotărât ca parlamentul să fie dizolvat și să aibă loc noi alegeri, după ce a realizat că nu poate trece legea și nu l-a putut convinge pe Orbach să continue să sprijine coaliția, relatează Barak Ravid pentru Axios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE