Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a declarat că a prins un cetățean strain care ar fi spionat în favoarea MI6 (serviciul britanic de informaţii externe)

 China a declarat că serviciile sale de securitate au identificat un cetățean strain care ar fi spionat pe teritoriul chinez în favoarea MI6 (serviciul britanic de informaţii externe), informează Reuters. Autoritățile de la Beijing precizează că agentul britanic ar fi livrat documente cu informații clasificate, în timp ce lucra sub acoperirea de funcționar al unei companii de consultanţă.

Agentul britanic ar fi livrat - potrivit Beijingului - documente cu informații clasificate, în timp ce lucre sub acoperirea de funcționar al unei companii de consultanţă.

De asemenea, oficialii chinezi l-au acuzat că a încercat să recruteze alți cetățeni chinezi care să îi furnizeze informații clasificate.  Potrivit comunicatului autorităților de la Beijing, MI6 ar fi dezvoltat o relaţie cu respectivul spion în 2015, serviciul britanic de informații externe  fiind cel care l-ar fi instruit şi care i-ar fi furnizat echipamente electronice de spionaj.

Anunțul Chinei survine după ce Marea Britanie anunțase că  spionii chinezi încearcă să recruteze oficialii britanici de rang înalt

Potrivit Reuters, acest caz intervene la puțin timp după ce Marea Britanie anunțase că  spionii chinezi încearcă să recruteze oficialii britanici de rang înalt și cu posiții cheie în domeniul politic, al apărării, dar și în mediul de afaceri, ca parte a unei operațiuni de spionaj din ce în ce mai sofisticate pentru a obține acces la secretele Regatului Unit. Beijingul au negat în mod repetat afirmațiile autorităților de la Londra.

Presupusul caz de spionaj din China intervene la puțin timp după ce Marea Britanie anunțase că  spionii chinezi încearcă să recruteze oficialii britanici de rang înalt și cu posiții cheie în ierahia în domeniul politic, al apărării, dar și în mediul de afaceri

Beijingul acuză de spionaj firmele străine de consultanță care dezvăluie adevărata stare a economiei chineze

China a luat măsuri represive împotriva amenințărilor percepute la adresa securității sale naționale, solicitând cetățenilor săi din țară și din străinătate să se alăture activităților de contraspionaj ale statului și să denunțe orice activități care li se par suspecte. Totodată, autoritățile de la Beijing au început o represiune drastică împotriva firmelor străine de consultanță de pe teritorul chinez din cauza amenințărilor de a dezvălui presei și investitorilor informații despre adevărata stare a economiei chineze, informații pe care autoritățile de la Beijing le consideră ”secrete de stat”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE