Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce șanse are Ursula von der Leyen la un nou mandat. O nouă familie politică ar putea fragmenta și mai mult Parlamentul European

În doar câteva zile Europa își alege europarlamentarii, și chiar dacă nu direct și liderii. Pentru că partidele care ajung în viitorul Parlament European vor vota pentru funcțiile de top la nivelul UE.

Pentru o astfel de funcție candidează și Ursula von der Leyen, care speră să strângă majoritatea parlamentară pentru a mai câștiga un mandat la șefia Comisiei. Un obiectiv care pare mai greu de atins acum când viitorul parlament pare a fi mai fragmentat ca niciodată.

În 2019 Ursula von der Leyen cu greu a reușit să treacă de Parlamentul European cu doar 383 de voturi pentru, adică 9 voturi peste cât era obligatoriu. Ea a fost numită atunci președinte al Comisiei Europene cu sprijinul PPE, al socialiștilor, al Verzilor și al grupului liberal Renew Europe.

Ursula von der Leyen, risc din cauza sprijinului politic mai mic

Însă acum Ursula riscă să nu aibă parte de același sprijin politic. La una dintre dezbaterile la care a participa von der Leyen a anunțat că ar fi deschisă la o colaborare cu Conservatorii Reformiști, considerat un grup nașionalist și antieuropean, atât de politicieni din zona de centru cât și de analiștii politici.

”Linia noastră roșie, cea care a fost expusă și în Declarația de la Berlin, și pe care multe partide au semnat-o, din nefericire nu și popularii europeni, este aceea că nu facem alianță cu extrema dreaptă.”, a declarat Nicolas Schmit, canidatul de top S&D.

Iar lucrurile s-a putea complica și mai mult în Parlamentul European și în dinamica votului pentru funcția de top. Premierul maghiar Viktor Orban vrea să facă o nouă familie politică din care să facă parte și Fratelli d'Italia, partidul suveranist al Giorgiei Meloni și Rassemblement National condus de Marine Le Pen, urmând să rupă și mai mult din cele două familii politice suveraniste.

Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron l-ar vrea în locul Ursulei, pe bancherul care a condus itali, Mario Draghi. Tocmai de aceea calculele sunt foarte dificile pentru popularii europeni.

Iar aces lucru s-a văzut la Congresul Popularilor Europeni de la București din luna martie.

Doar 400 de voturi a primit pentru, deși erau prezenți 733 de delegați cu drept de vot. Mai important poate decât cei care s-au abținut de la vot, în număr mare totuși, de 234, au fost cele 89 de voturi împotrivă. Ceea ce dă o imagine a felului în care va arăta votul din Parlamentul European de care Ursula von der Leyen are nevoie pentru a obține un nou mandat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE